понеделник, 9 март 2015 г.

Изборът на Румяна Бъчварова за вътрешен министър е добър, тя е една от най-реформаторски настроените фигури в ГЕРБ (Фокус)

 

9 Март 2015 | 14:12 | Агенция „Фокус”
Снимка: Информационна агенция "Фокус"Даниел Смилов: Изборът на Румяна Бъчварова за вътрешен министър е добър, тя е една от най-реформаторски настроените фигури в ГЕРБ
Снимка: Информационна агенция "Фокус"
За номинирането на вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър, оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, Агенция „Фокус” потърси за коментар политолога Даниел Смилов

Фокус: Г-н Смилов, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще номинира вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Как ще коментирате избора му?
Даниел Смилов: За мен това е един добър избор и в тази ситуация изпълнява задачите, които са най-важни. На първо място той показва, че ще продължи реформата в сектор „Сигурност”, тъй като Румяна Бъчварова е една от най-реформаторски настроените фигури в ГЕРБ. На второ място е добър избор, защото става дума за външен човек на системата. Това ще даде възможност за по-дистанциран поглед и по-неутрална оценка на това как тя е функционирала досега. За мен поставянето на външен човек и то жена – което по принцип рядко се случва в „силов“ ресор, би дало възможност за иновативност и скъсване с утвърдени, но проблематични практики, а от там и евентуално за по-сериозни реформи. На трето място изборът е добър и защото това е човек от тесния кръг около премиера, т.е. човек, на който той има достатъчно доверие и който има сериозен авторитет и в управляващото мнозинство, и в обществото. Не трябва да се забравя, че Веселин Вучков беше много добър министър, така че неговата смяна изискваше човек от калибъра на Бъчварова в рамките на ГЕРБ.
Фокус: Вие казахте, че тя е подходяща, но ще успее ли да проведе необходимите реформи в сектор „Сигурност”?
Даниел Смилов: Рискът да се вкара външен човек е, че той няма да има достатъчно време да се запознае в детайли със ситуацията. Предполагам, обаче, че Бъчварова ще действа в синхрон с премиера, който би трябвало да познава този сектор доста добре. В този смисъл, нейната номинация, с уговорката, че би действала в синхрон с премиера е добър компромис между специфична, вътрешна експертиза и външен, реформаторски поглед.
Фокус: Оставки подадоха председателят на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, като председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи този ход като достоен. Закъсняха ли техните оставки, според вас, или премиера Бойко Борисов закъсня в това да им ги поиска?
Даниел Смилов: Това, че ги подадоха, е добър сигнал. За мен те трябваше да бъдат отстранени, за да има избор на нови хора. По този начин управляващото мнозинство ще покаже, че има нова кадрова политика. Надявам се, че ще се отнесат към назначенията в такъв ключов сектор по различен начин от предходния кабинет и ще загърбят партизанството и реваншизма. Дали и кой е закъснял е трудно да кажа. Странно ми е, че министър Вучков трябваше да си отиде заради нещо, на което той настояваше, а то в крайна сметка дори се случи. Това оставя леко неприятен привкус в цялата история. Оставката му беше достоен акт и макар че може би не се случи по най-подходящия начин, все пак показа, че и у нас хора могат да си тръгнат от властта по принципни съображения.
Фокус: Основателни ли са притесненията на опозицията във връзка с това, че вътрешното министерство остава без политическо и професионално ръководство?
Даниел Смилов: Не разбирам как остава без политическо ръководство – да не забравяме, че има колективна правителствена отговорност. Това е базов принцип на парламентарния ни модел. Освен това вече е ясно кой ще бъде министъра и е въпрос на технология да бъде избран. По сходен начин ще бъдат назначени и нови хора на постовете на професионалното ръководство. Има достатъчно механизми в министерството и МС да запълнят този вакуум, който се получава, така че става дума за измислен проблем.
Фокус: В четвъртък премиера Бойко Борисов изненадващо дойде в парламента, където от парламентарната трибуна разкритикува коалиционните партньори, че не получава подкрепата им по важните гласувания. Има ли стрес в коалицията или дори оттегляне на подкрепата на някой от коалиционните партньори?
Даниел Смилов: За мен щеше да има стрес, ако не се бяха случили тези оставки и това, което стана с министър Вучков, бе сигнал за блокиране на реформи. Сега развоят на събитията очевидно е друг и ми се струва, че ако има сътресения в коалицията, те ще бъдат дребни и няма да доведат до сериозни напрежения.
Цветелина ЦЕКОВСКА

Няма коментари:

Публикуване на коментар