събота, 14 март 2015 г.

Кой пише дневния ред – Даниел Смилов и Първан Симеонов (участие в "Панорама")

 

Политологът Даниел Смилов и социологът Първан Симеонов изразиха мнение в студиото на “Панорама”, че през последната седмица имахме признаци на поевтиняване на политиката.
Двамата отговориха и на въпроса има ли две Българии.
“България по-скоро е една, всички сме в една лодка”, коментира Даниел Смилов и поясни, че заедно трябва да решаваме проблемите, няма едни проблеми за елита, други – за хората.
Хората не разбират смисъла на дребните политически боричкания на жълтите павета, доколкото тези дребни политически боричкания не доказват ползата си, каза Първан Симеонов. “Страната ни изнемогва икономически демографски, страната ни спешно се нуждае от надежда, бъдещо време, от позитивен пример, от истинско лидерство, което е авторско, рискува”, каза социологът. Според него не само е вярна метафората за двете Българии, но тя се задълбочава, а у същия политически елит, за който стана дума, абсолютно липсва воля за нещо друго и това е отчайващо. “Във вътрешнополитическита сцена виждаме отново една умора, отново се вижда апатичност, има висок критицизъм, има вакуум, има инерционен скептицизъм, в същото време като че ли гражданската енергия, която помним от последните две години, изглежда поизтощена”, коментира Първан Симеонов.
Даниел Смилов изрази по-различна оценка. Той поясни, че не е нещо нечувано този управленски формат от 4 партии и не бива той да отделя толкова много време за изясняване на отношения помежду си, които не опират до някакви дълбоки съдържателни проблеми в обществото.
Двамата коментираха и прехвърчалите “закачки” между Бойко Борисов и Радан Кънев.
“Факт е, че през тази седмица като че ли г-н Кънев извоюва малко повече политическа територия”, каза Първан Симеонов. Той коментира, че Радан Кънев се е оформил като траен говорител и единствено острие на Реформаторския блок. Според социолога има един еднополюсен политически модел – всички се въртят около Борисов, включително съюзниците му, стават помежду си съперници, Борисов вкарва интрига при всички от тях, опозицията е половинчата.
“В тази коалиция може да има някакви напрежения, но нека никой не си прави сметка от партньорите в нея, че той може да спечели за сметка на другия – това не е игра с нулев сбор”, каза Даниел Смилов и изрази опасение, че ако всички започнат с такива стратегии един към друг, накрая всички те ще загубят заедно. Така той очерта перспективата пред тях, ако не са кооперативни, ако не взаимодействат един с друг. И подчерта, че обществото иска да види смислено водачество за постигане на конкретни цели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар