неделя, 22 март 2015 г.

За Кисинджър, Русия и Украйна

Името на Кисинджър често се използва, за да се демонстрира, че "Западът" трябва да се отнася по някакъв друг начин към Русия в казуса с Украйна. От интервюто му пред "Шпигел" става ясно, че няма такъв друг начин:

1) Да, безспорно, дълъг, остър, военен конфликт с Русия трябва да се избегне - едва ли някой спори по това;
2) Анексирането на територии не може да бъде признато;
3) Санкции трябва да има и те да продължат;
4) Трябва да се мисли как те да са по-ефективни или поне да не са контрапродуктивни (той е против персоналните санкции, например, макар че в един силно персонализиран режим може би те са най-ефективни?)
Оценката за политиката на САЩ и Русия на Кисинджър също е интересна. Той смята, че Западът не е оценил правилно, че Русия ще реагира по такъв начин на събитията в Украйна. Но изрично казва, че това не оправдава реакцията на Русия, нито пък значи, че Украйна не може да избере суверенно своя път. За греховете на Запада, че трябва да се признаят (да речем Ирак), също е ясно: но това, че някой си има грехове, не опрощава всички безумия на другите. Та това е с две думи позицията на Кисинджър, like it or not.

Цялото интервю прочетете в Оффнюз:
....
ШПИГЕЛ: Отношенията между Запада и Русия сега са още по-опънати от когато и да е било в последните десетилетия. Трябва ли да се безпокоим, че пред нас стои перспективата от нова студена война?
КИСИНДЖЪР: Действително подобна опасност има и тя в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Мисля, че да се поднови студената война би било историческа трагедия. Ако може да избегнем конфликта, съобразявайки се с правилата на морала, безопасността и спокойствието, би трябвало да се опита.
ШПИГЕЛ: Анексията на Крим не е ли повод за санкциите, които ЕС и САЩ наложиха на Русия?
КИСИНДЖЪР: Първо, Западът не можа да я приеме. Нужни бяха някакви контрамерки. Никой на Запад обаче не предложи конкретна програма, за да се възстанови предишното положение на Крим. Никой няма и желание да се бие за Източна Украйна. Това е факт от самия живот, неоспорим. Тъй че всеки би могъл да рече: не трябва да приемаме това положение и да смятаме Крим за руска територия съгласно международните правни норми – през целия период на съветско управление Балтийските държави за нас си останаха независими.
ШПИГЕЛ: Не е ли по-добре да се спрат санкциите, дори и без да се търсят каквито и да било отстъпки от руснаците?
КИСИНДЖЪР: Не. Аз обаче имам известни проблеми със санкциите. Когато говорим за глобална икономика и използваме подобни рестрикции в нейните рамки, не създаваме ли условия за изкушение за големите сили, които, мислейки за собственото си бъдеще, ще се опитат сами себе си да защитят от потенциални заплахи и така ще създадат меркантилистка глобална икономика. Що се отнася до персоналните санкции, съм на особено мнение. И ще ви кажа защо: публикувахме списък с имената на хора, на които се налагат забрани; след време обаче, когато трябва да се вдигнат тези санкциите, как ще обясним ситуацията - „Тези четиримата сега са освободени, но другите четирима не са.“ Защо? Според мен, когато човек се захване да върши нещо, винаги би трябвало да се замисля какво иска да постигне и как вижда края му. Как ще свърши това?
ШПИГЕЛ: Това не важи ли и за Путин, сам се набута в ъгъла? Защо постъпва така - от слабост или за да демонстрира сила?
КИСИНДЖЪР: Мисля, че е стратегическа слабост, прикрита под маската на тактическа сила.
....

Няма коментари:

Публикуване на коментар