събота, 21 март 2015 г.

Частичната амнезия на Реформаторския блок (от КлубZ)

                    

До пререкания като тези от последната седмица не бива да се стига, те са вредни и контрапродуктивни


Снимка Клуб Z
Снимка Клуб Z
                      
Даниел Смилов
В РБ са основно млади хора, а вече започнаха да забравят. Те изглеждат изключително заети с кадрова политика, но за съжаление не в секторите, където това е най-необходимо. Медиите са заляти с мини шокове, бомби и скандали, в които съотношението между реалност и инсинуация – както обикновено -  е 70% към 30% (в най-добрия случай). Но въпреки това стана ясно, че от Комисията за правата на потребителите до държавното производство на кисело мляко се извършват кадрови промени, които често завършват с назначения на РБ. Поради явната амнезия на част от реформаторите, би трябвало да им се припомни, че мандатът на блока от избирателите беше друг:

1) Съдебна реформа: Какво правят РБ в момента, за да подпомогнат министър Христо Иванов в борбата за промени в съдебната сфера? Какви ще са конкретните стъпки и какво допринася РБ - като цяло - за тяхното възприемане от обществото и осъществяването им? Разделяне на ВСС беше оповестено и е време вече да се премине към обсъждане на конкретните му форми. Вместо това енергията се насочва към минимизиране на вредите от някакви назначения из второстепенните нива на администрацията. Независима антикорупционна прокуратура подобна на румънската се обсъжда най-вече из медиите. Макар че РБ заяви своята позиция, досега тя звучи малко като извинение за реално бездействие. А и как ще се оказва натиск за Национална агенция по политически интегритет или независима прокуратура, ако всички са се вторачили в почти битови по своя характер проблеми около РБ?
2) Разследване на аферата КТБ: преди седмица разбрахме, че и това, което е останало в банката, в момента се разграбва. Нито една институция досега не е понесла минимална отговорност за провала с КТБ - от БНБ, през КФН, та до прокуратурата. Това е кадровата политика, с която РБ трябва да се занимава, а не с киселото мляко и правата на потребителите. Хубаво е, че РБ подкрепи сериозно Вучков и така се стигна до оставките на Писанчев и Лазаров. От подобни действия има нужда и в другите области, изброени по-горе, обаче. Вярно е, че съпротивата е голяма и широко съгласие по тези въпроси няма, но мандатът на РБ е да работи за тяхното решаване. Този мандат не е отменен и не може да бъде забравен. А и не е достатъчно един политик от РБ – най-често Радан Кънев – да го припомня медийно. Трябва блокът като цяло да има ясна и еднозначна позиция, и ежедневно да търси напредък по тези въпроси.
3) Назначения в администрацията, които да убедят хората, че тя може да е компетентна, авторитетна, а не шуробаджанашка: За съжаление, коментар тук като че ли е излишен. Ако в РБ самите не са убедени в собствените си предложения, положението е доста сериозно.
4) Съдържателни реформи в здравеопазване, енергетика, образование, електронно правителство: Забавянето тук е очевидно, особено в последните две сфери. В здравеопазването нещата се задвижиха, а и министър Москов успя да натрупа сериозен авторитет сред гилдията. Има много въпроси, които висят около предложените реформи, обаче. Целта на държавата не може да бъде просто да „отпише“ окончателно около два милиона души от здравни услуги – това ще е безусловна социална катастрофа. От предложения пакет мерки - с разделянето на услугите на два вида и изискването за плащане на осигуровки с повече от десетилетие назад - не е ясно как подобен ефект ще бъде избегнат. Явно е, че още трябва да се мисли как да не стига до тотална маргинализация на цели групи от обществото.
В енергетиката също бяха предприети стъпки, но все още няма план как системата да бъде „балансирана“ финансово. Мартенските снегове пък показаха, че в нея има лошо управление на най-различни нива, както и нисък капацитет за справяне с проблеми. Дори със сравнително елементарни такива, като мокър сняг и свлачища, пък било то и произведени в „срутища“.
Реформите в образованието и електронното правителство са на хала на плавателния канал от Русе до Варна: мечти и грандомански копнежи, от които не следва почти нищо.
Всяка кадрова политика ще има и опоненти - това е ясно. Инсинуации за този или онзи също ще има, включително, за да се дискредитира РБ. И определени медии неизбежно ще се втренчат точно в това. Но дори да се абстрахираме от тези фактори, ако новините, които излизат от блока, са основно за боричкания за постове, ефектът ще е силно негативен както за него, така и за управлението на държавата.
И още нещо. Различията вътре в РБ са известни най-вече на хората от ръководството на РБ и тясна група политически фенове. Кой влиза в "малката Антанта" и каква е разликата между Лукарски и Кънев са важни въпроси, но не и за общественото възприятие на Реформаторския блок. В това възприятие всички те са заедно и заедно помагат или вредят на блока. Така че в споровете между групите и да има победител, губещият е РБ като цяло. Затова до пререкания като тези от последната седмица изобщо не бива да се стига - ако по време на предизборната кампания тези шумни пререкания направиха блока малко по-известен и разпознаваем, сега те са чисто контрапродуктивни и вредни .
Избягването им не е особено трудно, ако основното внимание е върху важните приоритети, а не върху рутината на управлението и неизбежното кадруване в по-ниските нива на администрацията. Т.е. частичната амнезия трябва да се преодолее и за това има добри новини от САЩ: учени са открили начин за възвръщане на паметта дори при Алцхаймер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар