сряда, 4 март 2015 г.

Борисов срещу политическата логика (Дневник)


Бойко Борисов


"Дневник" представя първоначалната реакция на политолога Даниел Смилов при все още оскъдната информация за оставката на Веселин Вучков

Много изненадващ ход на Борисов, противоречащ на нормалната политическа логика.

Първо, Вучков бе ключов министър. С поведението си той пращаше ясен сигнал, че няма да бъдат повторени грешките в сектор сигурност при първия мандат на ГЕРБ. Нещо повече - профилът на Вучков се отличаваше в позитивен смисъл от профилите на традиционните обитатели на върховете на МВР. Не може такъв министър да бъде сменен без сериозна мотивация и аргументация, импромптю.

Второ, цялостната политика на правителството по отношение на МВР и службите предполага сериозна реформа, включително смяна на "професионалното" управление на сектора. Не е ясно защо Борисов започна да се противопоставя на подобна смяна, след като промяната на законодателството отчасти целеше точно нея.

Трето, ако Светлозар Лазаров или Писанчев са изобщо причина за тази оставка – все още нямаме достатъчно информация - самият Борисов остро е критикувал и действията на главния секретар, и действията на ДАНС по редица казуси.

Остава необяснена промяната на позицията му по този въпрос – фактът, че един или друг служител се "старае", не е оценка за това какво всъщност е свършил, нито за това какъв потенциал и качества има.

Може, разбира се, и самият Вучков да е провокирал емоционална реакция у Борисов с ултимативни искания, но политиката на най-високо ниво в страната не трябва да се води от гнева на Ахил или ревността на Менелай.

Като коалиционни отношения ставаме свидетели на нова импровизация, реакция на момента, без подготовка нито на публиката, нито на коалиционните партньори – това няма как да е добре за правителството и мнозинството в парламента. Най-малкото всички подозрения към ГЕРБ, целият репертоар за задкулисни зависимости и пр. ще бъде завъртян отново. Но още по-важно е, че ще се губи ценна енергия във вътрешнокоалиционни въпроси, което ще намали възможностите за работа по същество.

Като цяло, ако нямаме ясно, бързо и адекватно обяснение на тези действия, както и убедителен сигнал, че реформите в сектор сигурност няма да се блокират, щетите върху управляващото мнозинство могат да бъдат много сериозни и дори непоправими.

Няма коментари:

Публикуване на коментар