четвъртък, 5 март 2015 г.

Сигналите и последствията след оставката на Вучков (БНТ)

 

Има ли ченгеджийски номера в подадената оставка на вътрешния министър вчера, в дена, в който шефът на ФБР беше на посещение у нас? Това попитахме в “Денят започва” разследващия журналист Слави Ангелов, експертът по сигурността Тихомир Безлов и политологът Даниел Смилов. С тях потърсихме истината и отговорите на въпросите за това дали ще има реформа в сектор сигурност или по-скоро – застой.
Според Ангелов тази оставка е била едновременно изненадваща и добре обмислена. “Всъщност това е единственото, за което бих упрекнал вътрешния министър. Наистина моментът за това нещо не беше много подходящ, защото се получава една смешна ситуация, при която действително има някаква делегация и е дошъл шефът на ФБР в България и реално се случва така, че той няма с кого да се срещне и да разговаря”, каза той. По негово мнение тази демонстрация е била излишна, но за всичко останало е министърът е бил прав. За него по-сериозният и главен проблем в МВР е кадровата политика на министерството, защото депутатите от ГЕРБ са говорили, че имат предизборния ангажимент да бъде сменен главния секретар. Ангелов каза, че не знае как депутатите ще обяснят как така нищо не се случва в сектор сигурност на избирателите, защото и за Писанчев, и за главният секретар се говори, че са назначени от “Кой”, а дали това е вярно не може да се докаже. Журналистът обясни, че това, което е чувал от кабинета на служебният министър Бакалов, е че са срещали големи проблеми и съпротива от главния секретар при определени мерки, които са взимали срещу купуването на гласове. За това, което се случва в ДАНС, Ангелов каза, че знае, че са се получавали конкретни инструкции как да се работи срещу хора на ГЕРБ. По негово мнение от години в МВР се назначават хора с много ниски праг на интелигентност и професионални възможности, които много лесно могат да бъдат манипулирани, а професионалистите са изолирани и нямат възможност да си свършат работата.
“Не виждам политическата логика в действията на премиера”, каза Смилов. Той се съгласи, че ултимативното хвърляне на оставка точно в деня, в който идва шефът на ФБР, не е най-добрият начин да се прокара определена теза, не е нормалният начин за решаване на проблеми в коалиция. Според него премиерът има основание да бъде гневен, но политическият проблем е наистина сериозен и липсват обяснения как е станало така, че премиерът е променил доста радикално позицията си по отношение на реформата в сектора. За политологът истината е, че оценката за представянето и на Лазаров, и на Писанчев, от гледна точка на ГЕРБ, е била ниска и различни фигури на партията са говорили и ясно са изразявали тази силно негативна оценка за тяхната дейност. Според него проблемът е, че тази метаморфоза не може да бъде обяснена. Той смята, че има отклоняване от политическата логика, което е толкова очевидно и е направено с такива аргументи, които не са силни, като това, че се стараят, че има нужда от шест месеца спокойствие, в които нищо да не се случва в сектор сигурност. “Не виждам логика тука, напротив. Първите месеци на едно правителство са ключови за сериозни заявки, за сериозни промени”, каза Смилов.
Безлов обясни, че Китов, Писанчев и главният секретар се смятат за хора, които са от ДАНС. “Това е една много различна култура. Тя винаги е била различна, дори по времето когато НСС беше в МВР”, каза той. По негови думи хората от МВР разглеждат тримата като завоеватели в много отношения и от тяхна гледна точка, те са извършили много сериозни структурни кадрови промени, които са създали изключително тежка атмосфера в МВР. “Социалната база на МВР е срещу вкараните от ДАНС”, обясни експертът. Той каза, че една от нещата, които се случват е това, че премиерът е поставен под натиск. “Ясно е, че в парламента всички коалиционни партньори като че ли са за смяна на тримата”, смята Безлов. За него най-интересното от вчерашния ден е било, че зад тази бърза оставка ясно е застанал Цветан Цветанов.

Видео файл: http://bnt.bg/part-of-show/signalite-i-posledstviyata-sled-ostavkata-na-vuchkov

Няма коментари:

Публикуване на коментар