четвъртък, 19 март 2015 г.

Задачата на президента е по-скоро стратегическа - да създава условия за комуникация и консенсус (Фокус)

19 Март 2015 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Снимка: Информационна агенция "Фокус"Даниел Смилов, политолог: Задачата на президента е по-скоро стратегическа - да създава условия за комуникация и консенсус
Снимка: Информационна агенция "Фокус"
Агенция „Фокус” потърси политолога Даниел Смилов за коментар на обобщените от президента Росен Плевнелиев резултати от месеца на политическите консултации.

Фокус: Г-н Смилов, днес президентът Росен Плевнелиев обобщи резултатите от месеца на политическите консултации. Как ще коментирате изказването му?
Даниел Смилов: Изказването на президентът Росен Плевнелиев съдържаше обобщение на резултатите по основните теми, които той е поставил пред партиите, тези теми, по които е успял да постигне консенсус, както и инициативите, които той смята да предприеме на базата на разговорите, които е провел. Това, което на мен ми направи впечатление бяха три неща. Първо, президентът се опитва да бъде полезен в политическия процес като непрекъснато подчертава по-дългосрочните управленски приоритети. Неговата роля не е да измести изпълнителната власт и правителството, а по-скоро наистина да постави акцента върху дългосрочните приоритети на страната - целите, които трябва да бъдат постигнати и по този начин да помогне управляващите в момента политически партии да не се отклоняват от тези цели. От тази гледна точка ми се струва, че ролята на президента е полезна и при добронамереност и останалите политически партии могат да извлекат позитиви от нея. Второ важно нещо бяха самите приоритети, които той очерта. Впечатление прави ролята, на която той настоява за по-тясната интеграция в Европейския съюз. Повечето от тези приоритети всъщност са свързани с по-пълноценно участие на България в Европейския съюз, като да речем с Шенген, с Европейския банковия надзор, Европейския газов съюз. Всичко това върви в една и съща посока - по-тясна и по-пълноценна интеграция с Евросъюза. Към това трябва да прибавим и необходимите стъпки за въвеждане на еврото. На трето място бих се спрял върху идеята за референдум. Президентът явно ще настоява за провеждането на такъв референдум за избирателната система. Трябва да видим какъв точно въпрос президентът ще настоява да бъде поставен пред народа. Моето очакване е това да са трите въпроса от гражданската подписка, която беше инициирана от комитета, председателстван от проф. Георги Близнашки. Все пак това е нещо, което предполагам, че може да бъде подложено на доуточняване. Трябва да се каже също така, че президентът не може сам да насрочи такъв референдум, той трябва да убеди парламента в разума на един такъв ход. Предполагам, че в договарянията между президент и парламент можем да очакваме и евентуална промяна на формулировката на някои от въпросите и дори отпадането на някои от тях.
Фокус: Какво се опита държавният глава да постигне чрез тези консултации?
Даниел Смилов: Това, което се опита да постигне основно е да постави акцент върху по-дългосрочните задачи и приоритети на България и да направи така, че да подпомогне партиите да не се отклоняват от най-важните стратегически цели за страната. Като цяло задачата на подобни консултации е да даде и възможност на партиите по-добре да артикулират своите позиции, както и евентуално да достигнат до по-широко съгласие по някои от темите.
Фокус: Повечето лидери на политически партии се нахвърлиха срещу изказванията на президента Плевнелиев. На какво се дължи тази реакция според вас?
Даниел Смилов: Мен тази реакция честно казано ме изненадва. Не е необходимо опозицията да възприема по този начин идеята за едни консултации. Аз не виждам тук повод за ревност, президентът не иска да изземе инициативата нито от управляващите, нито от опозицията. По-скоро това е един формат, който целеше да подпомогне и общуването между партиите, да се препотвърди готовността да се следват някои безспорни приоритети пред страната, да се заяви позицията на президента по ключови въпроси, включително и за референдума. Като цяло тези консултации могат да станат една рутинна форма на политическо общуване – не виждам причина за негативни реакции спрямо тях.
Фокус: Предложи ли държавният глава реални решения на проблемите, които са на дневен ред?
Даниел Смилов: Неговата задача не е да решава сам всички проблеми -изпълнителната власт в България се осъществява основно от правителството. Задачата на президента е по-скоро стратегическа от гледна точка на това да създава условия за комуникация и консенсус по стратегически цели и приоритети. Това е като цяло ролята на президента в нашия конституционен модел, не толкова да предлага конкретни решения на всеки един наболял проблем.
Любомира НИКОЛОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар