понеделник, 20 април 2015 г.

Без промяна в Конституцията не може да има съдържателна съдебната реформа (БНР)


Снимка: www.dnevnik.bg
Има политически прозорец за промяна в Конституцията, който се дължи на обществените очаквания. Без промяна в Конституцията съдържателна реформа в съдебната система не може да бъде осъществена. Това беше ясно от самото начало, но не всички коалиционни партньори бяха съгласни. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ политологът Даниел Смилов:
Въпросът, според него, е колко е широк този политически прозорец:
От ключова важност е управляващото мнозинство – ГЕРБ и Реформаторският  блок, да застанат зад пакет от реформи и от там нататък опозицията ще трябва да подкрепи реформите или да изложи много добри аргументи "против“. Пасивната защита на статуквото няма да е  достатъчна. Това и опозицията го осъзнава.
Смилов заяви, че Висшият съдебен съвет не изпълнява функциите си:
Факт е, че този ВСС не работи добре и не изпълнява функции си, дадени му от Конституцията. Имаме очевидни провали в дейността на прокуратурата и съдилищата. Няма ответни мерки от страна на ВСС . Той е натоварен да даде оценка. Да вземем предвид Костинброд – никой няма да понесе отговорност.
Нов тласък на Висшият съдебен съвет е необходим, смята Смилов:
Смяната на хората нищо няма да реши. Съдебната система има нужда от тласък и ново начало. Смяната на ВСС е едно такова начало и особено, ако се променят и процедурите по избиране на квотата на магистратите, изборът стане демократичен и всички магистрати застанат с имената си зад своите избраници. По подобен начин се очаква и промяна в избора на парламентарна квота. Трябва да бъдат избрани хора, доказали своята независимост. Не бива да подценяваме ролята на ВСС. Това е органът, призван да търси отговорност от магистратите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар