събота, 4 юли 2015 г.

За решението на ПФ ("Фокус")




Доц. Даниел Смилов: ПФ харесват позицията си да са вътре в управлението, но същевременно и да запазят някаква критична дистанция – решението им днес не е изненада


За мен не беше изненада решението на ПФ да продължат да подкрепят правителството. Това коментира за <b>Агенция „Фокус”</b> политологът доц.  Даниел Смилов във връзка с решението на ПГ на „Патриотичния фронт” да не оттегля подкрепата си от правителството. „Въпросите, които повдигат,  или бяха решени, или са решими. Те не могат да станат причина за излизането им от управленския формат. Те явно са преценили, че печелят от такъв тип позиция, при която едновременно подкрепят, но също така запазват и възможността да критикуват определени политики на правителството”, обясни Смилов. По думите му, в бъдеще се очаква те да се придържат към този курс – да имат частични критики и периодично да преоценяват участието си в този формат.
„Цената на тока е въпрос, който е извън ръцете на правителството и парламентарното мнозинство. Още повече, че съдържателно някакво увеличение на цената на тока е необходимо, за да се балансира системата. Това според мен е най-трудната тема за намирането на компромис”, допълни Смилов. Той уточни, че по отношение на битовата престъпност смята, че има консенсус, че трябва да се вземат мерки. „Предполагам, че може да има различие между това какво от ПФ си представят като необходими мерки и това, което би предприело правителството. ПФ като че ли харесват позицията да са вътре в управлението, но същевременно да запазят и някаква критична дистанция. За мен това ще е тяхната стратегия до местните избори, а може би и отвъд тях”, допълни Смилов. Според него, социологическите сондажи показват, че ПФ не губят доверие. „Явно тази стратегия работи за тях”, каза още Даниел Смилов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар