петък, 13 февруари 2015 г.

Даниел Смилов: По-важното за съдбата на правителството са успехите в съдържателната политика, Агенция "Фокус"

13 Февруари 2015 | 12:00 | Агенция "Фокус"
 
 http://www.focus-news.net/opinion/2015/02/13/31816/daniel-smilov-po-vazhnoto-za-sadbata-na-pravitelstvoto-sa-uspehite-v-sadarzhatelnata-politika.html
 
Даниел Смилов: По-важното за съдбата на правителството са успехите в съдържателната политика  Снимка: Информационна агенция "Фокус"
За първите сто дни от управлението на правителството пред Агенция „Фокус” политологът Даниел Смилов.

Фокус: На 14 февруари се навършват 100 дни от управлението на кабинета „ Борисов 2”. Каква е равносметката от дейността на правителството дотук?
Даниел Смилов: Равносметката дотук е позитивна – надеждите са повече, отколкото притесненията. Най-положителното в баланса на правителството е външната политика. България започна да се държи като страна член на ЕС и НАТО в една ситуация, в която импровизации биха били недопустими. Отпаднаха съмненията, че сме нещо като „троянски кон“ в европейското семейство. На второ място бих подчертал стабилността на управлението, която сигурно надминава очакванията на мнозина. Да, трудна коалиция с необходимост от компромиси, но постепенно партньорите разбират, че зависят един от друг и не е уместно да клатят лодката, за да извличат дребни тясно-партийни дивиденти. Трето, имаме програма на правителството, която е доста детайлна. Това е добро постижение в развитието на коалиционната култура, макар че програмата не е достатъчно конкретна и обвързваща в редица сфери, а там, където е, има някои спорни моменти. Но все пак в един сложен парламентарен формат това са разбираеми слабости. Четвърто, съдебната реформа – макар и зигзагообразно – се придвижва напред: политическа воля беше вече заявена с приемането на стратегията и в момента очакваме избистрянето на конкретните политики. Като особено позитивен знак в тази сфера бих определил номинацията и избирането на Йонко Грозев за съдия в ЕСПЧ в Страсбург: правозащитната и юридическата общност в цяла Европа е впечатлена от този избор. Пето, правителството се справи с банковата криза както и – засега – със ситуацията с пенсионните фондове, където беше назрял вътрешно-коалиционен скандал. Тук има още много какво да се желае: все още не е извършено необходимото разследване на КТБ, не са сменени регулаторите „проспали“ фалита на основна банка. Нещо повече, някои от тези регулатори – като КФН – продължават да създават проблеми, които им навлякоха дори критиката на международни организации като ОССЕ. Очевидно, нещата тук не могат да продължават по този начин.
Фокус: Това правителство дойде на власт след период на нестабилно управление, загуба на доверие във върховенството на властта и редица икономически проблеми. Постигна ли кабинетът необходимата стабилност?
Даниел Смилов: Тази задача изглежда изпълнена и не се очертват сериозни проблеми, които да доведат до решаващи вътрешно-партийни напрежения. Но все пак такива не могат да бъдат напълно изключени. Потенциална кризисна ситуация може да доведе едно истинско разследване на аферата КТБ, например. Въпреки този риск, такова разследване е необходимо, защото от него зависи легитимността не само на това управление, но и на всяко следващо. Така че тази горчива чаша трябва да бъде изпита и всеки да си понесе съответната – политическа или наказателна – отговорност.
Фокус: Промени ли се по някакъв начин нивото на трансатлантическите отношения на България с идването на правителството?
Даниел Смилов: Както казах, тук разликите с предходния редовен кабинет са най-отчетливи. В резултат това правителство е много по-добре прието – на най-различни нива – от партньорите ни в НАТО и ЕС. А това е ключово за защитата на нашите интереси – тези организации са нашата колективна система за сигурност и всяко съмнение, че не сме пълноценен член има ефект върху цялостния облик и привлекателност на страната. А това, освен всичко друго, има и преки финансови измерения, като инвестиции, бизнес климат, по-ниски лихви по кредити и пр.
Фокус: Какво според Вас е отношението на Европейския съюз към страната в момента? Преминахме ли през периода на загубено доверие?
Даниел Смилов: Да, макар че възстановяването на доверието не става с еднократни актове като смяната на правителството. Необходимо е постоянство и дългосрочна перспектива. За трите месеца това няма как да бъде изпълнено разбира се. Нещо повече, България има много лоша репутация на страна с ширеща се корупция. Бяхме групирани заедно с Румъния, но сега там нещата се промениха и всеки ден виждаме информации за арестувани или осъдени политици и магистрати в северната ни съседка. Не знам дали това е нормално, но и нашата ситуация, при която всички политици са накрая оправдани, е също ненормална и води до страшно недоверие в хората. Така че задачата на това правителство никак не е лека – то трябва да докаже, че е възможно независимо от изпълнителната власт разследване и правораздаване. Вече имаше сериозни спорове около назначението на шеф на ВКС. Дано то да не се окаже поредна кръпка върху до болка познатия ни „политически чадър“ в съдебната власт.
Фокус: Успя ли коалицията, въпреки противоречията си, да намери консенсус по основните проблеми в страната?
Даниел Смилов: Маркирах вече някои постижения. Не трябва да се търси консенсус по всички въпроси – по всяка политика е нормално да има инакомислие в една демокрация. По-скоро трябва ясна политика, зад която да стоят мнозинството от българите и която да води страната като цяло напред. От тази гледна точка на мен поне ми е все още неясна визията за промяна в секторите енергетика, здравеопазване и образование. За енергетиката липсва конкретно решение за балансиране на системата отвъд плавното повишаване на цените, което само по себе си може и да е недостатъчно. Очевидно е, че определени договори за доставка на ток трябва да се преразгледат, стъпки за което може би се правят, но информация за общата картина липсва. Позитивно в тази сфера е развитието около Южен Поток и особено ускоряването на свързаността на България с евроопейската енергийна система. В дългосрочен план това ще реши много проблеми. В здравеопазването се чуват доста идеи, някои от които смели, но също засега общата картина се губи. Позитивното тук е, че министър Москов спечели доверието на лекарите така, както малцина министри са го правили. Дано това доверие да се използва градивно. В сферата на образованието има откъслечни идеи – като тази за финансирането на частни училища, които сами по себе си не са структуро-определящи, а са и доста спорни по същество.
Фокус: Излязоха спекулации, че по време на тези 100 дни е имало политическа чистка от страна на правителството. Как ще коментирате това?
Даниел Смилов: Когато ДПС уволнява хора и назначава свои симпатизанти, става дума за отстраняване на „калинки“. Когато тези симпатизанти на свой ред са уволнени – става дума за „политическа чистка“. Не виждам принципност и искреност тук. Въпросът, обаче, е сериозен и той опира до „политическия патронаж“ – правото на партии да назначават в държавната администрация. САЩ са имали този проблем в гигантски пропорции до едно решение на Върховния съд през 1976 г. (Elrod v. Burns). С това решение се дава сигнал, че съдебната система няма да търпи партизанщина и ще наказва всяка нейна проява. Ние имаме нужните закони – това което нямаме е независимата съдебна власт да ги прилага. Ето защо съдебната реформа е абсолютно ключова – ако успее там, кабинетът ще реши автоматично и много други проблеми.
Фокус: Какви са вашите очаквания за управлението от тук нататък? Ще успее ли кабинетът да се справи с поставените цели?
Даниел Смилов: Основната работа предстои да се свърши. Дотук имаме добри заявки в някои сфери. Трудности ще има в два плана. Първо, удържането на коалиционната стабилност. Местните избори ще са критичен момент. Нормално е ГЕРБ като водеща партия да се представи добре. Много е важно РБ да се явят единно и организирано – ако го направят и те имат сериозни шансове за добро представяне, защото присъствието в кабинета безспорно им придава допълнителна тежест. По-важното за съдбата на правителството са успехите в съдържателната политика обаче. Бих се спрял специално на сфери като енергетика, банково и пенсионно дело, реформа на регулаторите и – разбира се – съдебната реформа. Като цяло, от ключова важност е да запазим финансова и фискална стабилност на фона на проблемите в ЕС и еврозоната. И разбира се – Украйна. Успехът на ЕС и НАТО в решаването на този конфликт е от изключителен български интерес, затова трябва да работим заедно с нашите партньори за такова решение, без да си придаваме излишна тежест.
Лора ГОРОВСКА

Няма коментари:

Публикуване на коментар