вторник, 19 януари 2016 г.

Агресивната кампания на привържениците на Бокова не работи в нейна полза (БНР)

Даниел Смилов: България не може да си позволи да играе с две кандидатури за най-високия пост в ООН

Според Любомир Кючуков, по-големи шансове има Ирина Бокова

 / 261 преглеждания
Снимка: www.dnevnik.bg
За България е чест да разполага с две толкова авторитетни и разпознаваеми по света кандидатури за най-високия пост в ООН, това каза в предаването "Събота 150" политологът и преподавател Даниел Смилов. Той определи двете български кандидатури като равностойни. Политологът отбеляза като по-важен за България политическия опит, натрупан от Кристалина Георгиева в работата й в Европейската комисия и посочи, че прекалено агресивната кампания на привърженици на Ирина Бокова не работи в полза на кандидатурата на настоящия ръководител на ЮНЕСКО.

Даниел Смилов наблегна на отговорността на българското правителство, защото само неговият точен избор би предопредели дали България ще получи шанса да изпрати свой представител начело на ООН. Анализаторът подчерта, че малка страна като България не може да си позволи да играе с две кандидатури за най-високия пост в ООН и правителството трябва да се определи на коя от двете се спира.
Снимка
Бившият заместник-външен министър и специалист по международни отношения Любомир Кючуков коментира, че според неписаните правила на световната организация е невъзможно два високи поста в нейните структури да се заемат от представители на една и съща държава – т.е. няма как българка да е начело на ЮНЕСКО и в същото време друг представител на България да стане генерален секретар на ООН.
Анализаторът уточни, че по-големите шансове са на страната на Ирина Бокова, защото като генерален директор на ЮНЕСКО тя се води и заместник на генералния секретар на ООН и е част от системата. Кючуков отбеляза и необходимостта кандидатът да не носи риска от налагане на вето от страна на някоя от постоянните членки на Съвета за сигурност и припомни, че Русия е предупредила за решението си да отхвърли всеки претендент, участвал в налагането на санкции срещу нея, а такива санкции са наложени от Европейската комисия.
Любомир Кючуков изрази съжаление от партизирането на темата за българската номинация, което съвсем излишно противопоставя две достойни и уважавани в света българки, стигнали до високи и авторитетни международни постове.
Двете позиции чуйте в звуковите файлове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар