сряда, 6 януари 2016 г.

За новия парламентарен сезон ("Фокус")

Доц. Даниел Смилов: През новия парламентарен сезон очаквам позициониране на партиите за бъдещия извънреден парламентарен вот заедно с президентскияСнимка: Информационна агенция "Фокус"
Политологът доц. Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с изминалата политическа 2015 година

Фокус:Доц. Смилов, кое е политическото събитие на 2015 г. и с какво ще бъде запомнена изминалата година?
Даниел Смилов: Във вътрешнополитически план това беше гласуването на конституционните поправки. С вота си ГЕРБ демонстрираха, че са готови дори да жертват управляващата коалиция, но да не нарушат интересите на кръгове около Прокуратурата и ДПС. Този вот постави под въпрос логиката на цялата управляваща коалиция, както и смисъла от нейното съществуване. С него тя загуби и голяма част от доверието на европейските партньори, което много трудно би могло да се възвърне. В по-общ план това беше година на съдържателна и партийна раздвоеност и разцепление. България се луташе между един по-европейски, по-цивилизован и реформаторски път на развитие и желанието за запазване на статуквото от окопани във властта корпоративни интереси. Към края на годината, за съжаление втората тенденция надделя, но сблъсъкът между двете доведе и до явни разцепления в много партии, както и до раздвоение в поведението на много лидери - Борисов на първо място.
Фокус: Какви са изводите относно политическата стабилност и управляващата коалиция в края на годината?
Даниел Смилов: Математическата стабилност е налице – като бройка депутати. Обаче няма стабилност като съдържание и смисъл на политиката, което е по-важно. Имаме мнозинство от партии, които нямат обща цел. Едни критикуват ЕС и славославят Русия, други - остават в правителството, за да продължат реформите, които неговото мнозинство блокира, а и всички мижат за очевидните проблеми с корпоративни зависимости и захват на съдебната власт и службите. Това не е добра основа за стабилна политика, а само възможност за доизкарване на месеците до предсрочни парламентарни избори.
Фокус: Прекроиха ли се и по какъв начин властовите амбиции на коалиционните партньори в кабинета?
Даниел Смилов: Реформаторите – в голямата си част -загубиха каузата си, ДПС загуби всякаква легитимност, ГЕРБ загуби ориентация. Вместо някакъв нов баланс, имаме по-скоро вакуум на легитимна власт и прехвърляне на „горещи картофи”. Съдебната реформа, например, беше прехвърлена на амбициозен министър от екипа на президента, зад който обаче стои аморфно парламентарно мнозинство без ясни идеи, но с ясни червени линии по отношение на Прокуратурата и свързани с нея кръгове.
Фокус: Защо съдебната реформа се превърна в „ябълка на раздора” между ДСБ и РБ и какво се случва в дясното политическо пространство след постигнатия исторически компромис за конституционни промени?
Даниел Смилов: Съдебната реформа беше последният решителен тест за това, доколко ГЕРБ са зависими от определени корпоративни кръгове и са готови реално да освободят държавата от техния захват. За съжаление, ГЕРБ не издържаха този тест, както и голяма част от РБ, която подкрепи най-голямата партия, оставайки в правителството. С това, всъщност оставащите направиха мечешка услуга на ГЕРБ, защото му отнеха възможността да се легитимира като свободна от зависимости партия.
Дясното е в нов процес на институционално роене, но запазването на каузата му е по-важната задача – не толкова партийното строителство. В този смисъл потенциалът не е на страната на математическото мнозинство от партии и депутати, а на тези личности, които излязоха, без да забравят своята кауза.
Фокус: Как тълкувате искането на предсрочни избори от ДПС и БСП?
Даниел Смилов: Като обикновен ход на опозиционни и полу-опозиционни партии. При БСП „логиката“ е, че нещата за нея трудно могат да са по-зле, ако има избори, макар че това е погрешна логика. ДПС разчита на твърдия си електорат и се надява на по-изгодна позиция при едно ново раздаване на картите.
Фокус: След вота за местните избори 2015 г. и безпрецедентните хакерски атаки, кои са изводите, които не направиха българските политици?
Даниел Смилов: Хакерските атаки не са особен проблем за държавността – това са закачки от страна на недоброжелатели на България. Да се съобразяваме с тях и да им обръщаме твърде много внимание е излишно. Просто службите трябва да си гледат работата.
Фокус: Какви са очакванията Ви към новия парламентарен сезон, който ще започне веднага след края на депутатската ваканция на 13 януари?
Даниел Смилов: Очаквам започване на позициониране за бъдещия извънреден парламентарен вот, който най-вероятно ще е заедно с президентския. Трудна ситуация за страната – нямахме нужда от такава турбуленция, но ако ГЕРБ продължава да прави реверанси към ДПС от най-различен характер, като ги прикрива зад някакво аморфно мнозинство, изборите стават неизбежни.
Фокус: В какво се изразява кризата в лявото и дясното политическо пространство?
Даниел Смилов: В неспособността и нежеланието да се премахне захвата на държавата от определени окопани във властта корпоративни интереси, които опитват да монополизират медиите и да влияят на съдебната власт и службите. Лявото и дясното имат и други пан-европейски проблеми, но преди да стигнем до тях, трябва да решим нашите собствени домашни задания.
Фокус: Разпад на ДПС ли е това или вътрешно препозициониране на партията?
Даниел Смилов: ДПС стана официално неприемлива за управлението партия. Дали тя е проруска или протурска, дали проруската ДПС е по-приемлива от протурската, дали тя се разпада на проруска и протурска част, са псевдо-въпроси. Истината е, че в сегашното си състояние в нито една част тази партия не е приемлив партньор в управлението на страна-член на ЕС. И това е големият проблем за ГЕРБ, който през годината кокетничеше с ДПС, а накрая гласува с тях по най-важните за страната въпроси.
Фокус: Очаквате ли случващото се в ДПС да се отрази на разпределението на силите в парламента и по какъв начин?
Даниел Смилов: Има два пътя напред – единият е на аморфността като начин на прикриване на влиянието на ДПС. Един разбит парламент, в който всяка партия е разделена на две и никой не може да изчисли кой с кого гласува. Това е стратегията на камуфлажа. Тя може да изкара няколко месеца. Другият път, който е по-малко вероятен, е ГЕРБ да осъзнае, че ДПС наистина няма място във властта и да опита да преоснове собствената си дясноцентристка коалиция, като признае грешките си в съдебната реформа и т.н. Не мисля, че това ще се случи, макар че това логически е по-доброто решение, дори от гледна точка на ГЕРБ, ако следваме разбира се, нормалните правила на политиката, а не някакви задкулисни сметки.
Росен ГЕОРГИЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар