събота, 8 ноември 2014 г.

В основата на решенията ще е компромисът














Публикувано в Клуб Z  http://clubz.bg/10407-nabliudatelite_stabilen_kabinet_v_kratkosrochna_perspektiva

Политологът Даниел Смилов:

 


Рано е да се говори за продължителността и стабилността на кабинета и хората, които правят такива прогнози, не стъпват на ясна методология. Имаме нещо ново, което за първи път се случва в нашия контекст - сложен парламент, управляваща коалиция от две партии, с подкрепа на още две, едната от които участва с министър, а другата подкрепя програмата. Това е сложен формат както на парламентарна подкрепа, така и на правителствено участие. Много зависи как на практика ще тръгне реално работата на новото управляващо мнозинство и на правителството и как ще започне да работи този механизъм с вземането на консенсусни решения.
Механизмът по принцип е добър, защото ще води до споделяне на отговорност. Освен това всички партии, които ще участват в този формат, знаят от самото начало, че зависят от всеки един от останалите. В този смисъл има условия за възникване на позитивно взаимодействие, но ще трябва доста търпение, доста зрялост, изработване на политическа култура на коалиционно поведение в движение.
Компромисът ще е в основата на вземане на решения. Най-важното е това да не са компромиси, които да повдигат морални проблеми и да провокират отново целия дебат за задкулисни връзки между партии, бизнесгрупи и интереси. Ако обществеността види или припознае някакъв такъв тип връзки, реакцията ще бъде бърза и правителството ще загуби своята легитимност.
Избирането на правителство е добра новина – това е по-добрата опция, отколкото отиването на нови предсрочни избори. Нямаше гаранция, че нов вот ще доведе до по-различно разпределение на политическите сили. Много вероятно беше проблемите да се отложат с още три-четири месеца, да се задълбочи кризисната ситуация в редица сектори и накрая да се окажем в изходна точка с един парламент, който не се отличава много от сегашния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар