вторник, 20 октомври 2015 г.

От "Капитал" за РБ

Ходът на Радан Кънев е мотивиран от правилен политически анализ, макар и да не следва изцяло от него. От структурна гледна точка, нормално е партиите, които са в център дясно, да обмислят координация на своите кандидати за президент. ГЕРБ и ДПС наистина все повече се сближават, което поставя под въпрос нормалната политическа логика. РБ имат основание да предотвратят едно връщане на ДПС във властта с всичките му – неизчистени към момента -корпоративни зависимости. 

Дали анонсът на Радан Кънев за евентуално негово кандидатиране в рамките на предварителни избори в дясно е най-ефективният начин да се консолидира десницата, обаче? Този анонс безспорно ще предизвика дебат, но тъй като идва изненадващо и без предварителни консултации с партньорите и в РБ, и в ГЕРБ, и с президента Плевнелиев, рискът е по-скоро идеята да бъде отхвърлена преди да са започнали истинските разговори. И като цяло, РБ е редно да се концентрира в кампанията за местния вот, който е на финалната права. Кънев е прав да води по-скоро национална кампания, като поставя въпроси за националното управление. Ключът към политиката в настоящия момент е противопоставянето между РБ и ДПС за посоката, идеологията и характера на правителството. Този национален фокус може да бъде удържан и без толкова рискови гамбитни ходове от страна на РБ.

Цената на десните компромиси

Резултатите на Реформаторския блок на местните избори ще покажат как се оценява участието им във властта

Засега Бойко Борисов мълчи по въпроса за президентските избори
Засега Бойко Борисов мълчи по въпроса за президентските избори
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Доволни от безсилието на РБ

На практика обаче в насипното състояние, в което се намира РБ, Кънев няма много механизми да влияе. Сегашната ситуация е изгодна за лидерите на останалите формации, трима от които – Божидар Лукарски (СДС), Меглена Кунева (ДБГ) и Николай Ненчев (БЗНС), се намират в управлението. Така, от една страна, те разполагат с властови ресурс, върху който влияние имат само те, и, от друга страна, имат възможността да стопират всяко едно политическо решение, като го блокират на ниво РБ, защото за това са необходими две от петте партии. Така, дори Радан Кънев да се реши и на крайния ход – РБ да напусне управляващото мнозинство, съвсем не е сигурно дали останалите партии ще го последват.

Скандали и постоянни вътрешни интриги съпътстваха номинациите както за депутати при парламентарните избори, така и избора на кандидатите на блока за кметове и общински съветници. Вследствие на това на редица места надделяха определени местни партийни интереси и РБ застана зад откровено компрометирани лица за кметове като Димитър Димитров в Приморско, който по време на мандата си като кмет 2007 - 2011 г. стана известен с това, че даде разрешителни за право на строеж на синове и дъщери на магистрати. Подобна е ситуацията и с кмета на Хасково.

Идеята на Радан Кънев да обяви, че ще се кандидатира за президент, на пръв поглед изглежда като опит на всички тези проблеми да се даде някакъв политически отговор.

"Ходът на Радан Кънев е мотивиран от правилен политически анализ, макар и да не следва изцяло от него. От структурна гледна точка нормално е партиите, които са в център-дясно, да обмислят координация на своите кандидати за президент. ГЕРБ и ДПС наистина все повече се сближават, което поставя под въпрос нормалната политическа логика. РБ имат основание да предотвратят едно връщане на ДПС във властта с всичките му неизчистени към момента корпоративни зависимости", казва политологът Даниел Смилов.

Ако се сбъднат прогнозите, че след местния вот ДПС може да се окаже втора политическа сила по брой на общински съветници, не е изключено негласната колаборация между ГЕРБ и ДПС да се засили и в парламента. А РБ да бъде поставен в ситуация на удобната фасада на тези отношения. Те между другото и досега неведнъж се оказваха в такова положение, заради което понесоха немалко критики от привържениците си, а други останаха разочаровани. Като например при избора на нов управителен съвет на БНБ, където усилията на реформаторите да бъде сменен компрометираният управител на централната банка Иван Искров заради фалита на КТБ бяха успешни, но впоследствие с гласовете на ДПС ГЕРБ успя да наложи преизбирането на двама от подуправителите. Удариха на камък и всички опити на депутатите от РБ да предизвикат смяна на председателите на ключови регулатори, като Комисията за финансов надзор например. Най-вероятно блокът ще загуби и битката за Комисията за защита на конкуренцията, където настояваха начело да застане експерт. Неофициално депутати от РБ твърдят, че Бойко Борисов е дал да се разбере, че тя ще бъде оглавена от човек, предложен от ГЕРБ. При това кандидатурата ще е партийна, а не експертна.

"Сегашното управление е дясно, но не съвсем. Прозападно, но не съвсем", казва в интервюто си за "Капитал" Радан Кънев. Същото може да се каже и за Реформаторския блок. Година след влизането му във властта и малко преди проверката на местните избори той изглежда реформаторски, но не съвсем. Прилича на "блок", но не е съвсем. Въпросът сега е ще се намери ли нова енергия, която да избута РБ в правилната посока, или дясната политика за пореден път ще търси нов канал да стигне до хората с управлението на държавата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар