понеделник, 26 октомври 2015 г.

Резултатите от изборите (интервю "Фокус")

Доц. Даниел Смилов: Резултатите от местните избори са препотвърждаване на съотношението на силите на национално нивоСнимка: Информационна агенция "Фокус"
Политологът доц. Даниел Смилов в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Доц. Смилов, какво ни казват резултатите от местните избори? Виждаме една убедителна победа на ГЕРБ.
Даниел Смилов: Да, това е убедителна победа в смисъл на кметски места и спечелени общини. Това е отчасти резултат от мажоритарния характер на избора за кмет. Той дава огромно предимство на най-голямата партия. Политическата система, която се структурира в момента, е с една голяма и множество по-малки партии, така че нормално е по-голямата партия да спечели огромна част от кметските места. Другият важен резултат е всъщност вотът за политическите партии, преизчислен на национално ниво. Там виждаме до голяма степен запазване на картината такава, каквато я познавахме отпреди местния вот. Малко по-добър резултат за РБ, ГЕРБ се запазва като най-голямата партия и малко по-лош резултат за социалистите, което има опасност да затвърди негативната тенденция, в която те са. По преценка на по-голямата част от анализаторите можем да кажем, че това е препотвърждаване на съотношението на силите на национално ниво, особено що се отнася до управляващата коалиция.
Водещ: Именно много въпроси възникнаха във връзка с управляващата коалиция след резултатите от вчерашния вот. Зададе ли нови политически реалности вотът за местната власт, както твърди лидерът на ДПС Лютви Местан, според Вас?
Даниел Смилов: Това беше една теза, с която г-н Местан излезе преди изборите. Явно той е очаквал, че по-малките партии в управляващата коалиция ще се провалят, по един или друг начин. Това просто не се случи, така че сега тази теза, според мен, не е толкова актуална, въпреки че той продължава да настоява на нея. Тази теза всъщност потвърждава дългосрочната линия, която ДПС води – от опозиционна партия в някакъв смисъл да се превърне в открита или не толкова открита част от управляващата коалиция, но това сме го виждали и отпреди местните избори, така че и в поведението на ДПС няма особена промяна. В този смисъл аз не виждам наистина основание да се говори за нова политическа реалност. Да, вярно е, че ГЕРБ ще имат доста по-сериозно присъствие като кметове в страната и в местната власт като цяло, но и това беше ясно като ефект от самата партийна система, която имаме в момента, и като ефект на отстъплението на втората по големина партия – БСП. БСП на практика в момента е свита до големината на по-малките партии и това обуславя огромното предимство, което ГЕРБ получава.
Водещ: Като казахте БСП – какво ще се случи с партията оттук нататък след поредния нисък резултат?
Даниел Смилов: Наистина дилемата е трудна пред социалистите. Ситуацията е трудна. Дилемата, пред която те са изправени, е, от една страна, ако изберат радикализация, те влизат в една ниша на партии като „Атака“, която не е голяма, така че според мен това не е добрият път за БСП. Радикализации в смисъл на радикална промяна на икономическата политика и на радикална промяна на геополитическата ориентация. Сега, ако не предприемат това обаче, някак си означа да запазят статуквото такова, каквото е, а то е негативно за тях. В този смисъл трябва да изберат между две неща, които към момента изглеждат еднакво, сходно неатрактивни. Международният контекст също не работи в полза на социалистите. Много важни избори вчера се случиха в Полша и там социалистическата партия, тази посткомунистическа партия, на практика остана извън парламента, което е много сериозен прецедент и праща сигнали за цяла Източна Европа. Така че ситуацията на БСП наистина е трудна и трябва много внимателно да се направи анализ, но все пак ми се струва, че е редно да се каже, че радикализацията не е пътят за изход от тази криза. БСП би трябвало да запази ясна европейска физиономия, тъй като и на България е нужна левица от европейски тип.
Водещ: Ако трябва да се върнем отново на управляващата коалиция – вчера чухме как зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова Реформаторския блок да се извини за нападките към кандидатите за кметове на ГЕРБ. Да очакваме ли разрив или преосмисляне, след като виждаме, че прехвърчат искри, това не може да се отрече?
Даниел Смилов: Тези искри не са спрели да прехвърчат и е естествено в една предизборна атмосфера дори да се позасилят леко. В крайна сметка на няколко места ГЕРБ и реформаторите са директни конкуренти и това изнервя нещата, но, пак казвам – като погледнем общата картина, по-скоро нямаме основание да очакваме някакви по-сериозни напрежения или дори иницииране на промени в управляващото мнозинство. И Борисов вчера го каза, и от Реформаторския блок сигналите са ясни, че резултатът се чете по-скоро като препотвърждаване на управляващата формула.
Водещ: Какви изводи могат да се направят от тези избори за политическата картина в България, като говорим и за резултатите на отделните партии?
Даниел Смилов: Това, което се вижда, е, че лявото е в криза, вече говорихме за това, а дясното се структурира като пространство, в което ще има две основни партии – едната доста по-голяма от другата, но все пак и Реформаторският блок направи много ясна заявка за дългосрочно присъствие в българската политика. Така че ще има конкуренция в дясно и дясното през следващите години ще доминира, докато левицата не излезе от кризата, в която е влязла. Това е и идеологическа, и организационна криза. Това са според мен големите изводи. Така от тази гледна точка ДПС, разбира се, е поставена под известно напрежение, защото в един такъв парламент, в който има една голяма партия и множество малки, ДПС губи статута си на балансьор, който по дефиниция винаги участва в управлението. От там идва и известната изнервеност на представителите на съответните партии.
Водещ: Доцент Смилов, ще насоча вниманието Ви и към референдума, който също се проведе вчера. Имаше сигнали на избиратели за това, че в секциите не са им давали бюлетини за референдум; за това, че пред някои секции образците на бюлетините за референдум са били поставени встрани и едва са се забелязвали. Смятате ли, че допитването до гражданите умишлено се неглижираше и вчера в изборния ден?
Даниел Смилов: Не бих правил такива изводи за някакъв заговор специално в изборния ден срещу референдума, но като цяло трябва да се каже, че политическите партии не се ангажираха достатъчно с кампанията с този референдум. Въпреки това, резултатът е наистина впечатляващ. Всъщност, с изключение на електората на ДПС, на практика от останалите гласуващи почти всички, които са участвали в изборите за местен вот, са участвали и в референдума. Ако резултатите за участие са над 30%, дори и 35%, това е един много сериозен вот. Всъщност над 1/3 от хората в страната заявяват, че това е много важен въпрос за тях. Огромното мнозинство от тях пък е в подкрепа на електронното гласуване, така че, общият резултат от референдума е, че сега има много тежък политически аргумент за приемането на електронното гласуване. Нещо повече – водещите партии в управляващата коалиция – и ГЕРБ, и Реформаторският блок – са се обявили за електронно гласуване. Така че политическият момент е в полза на електронното гласуване и аз очаквам то да бъде прието.
Симона Медарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар