сряда, 28 октомври 2015 г.

Рекапитулация на първия тур (БНР, Пловдив)

Проведените избори са успех за управляващата коалиция

Снимка: www.dnevnik.bg













Продължаваме да търсим прочит на официалните резултати от проведения вот за местни органи и референдум. Коментарът е на политолога и експерт по конституционно право Даниел Смилов в „Точно днес” по Радио Пловдив.
На първо място би отбелязал успеха на партиите от управляващата коалиция. При ГЕРБ нещата са безспорни. Като най-голямата партия в страната те се възползваха от мажоритарния характер на избора на кметове и всъщност там успяха да спечелят и огромна част от областните градове и да разширят влиянието си и в останалата част от страната. Това отчасти е ефект от слабостта на втората голяма партия в страната БСП, която в момента се е свила – по  размер тя по-скоро е в категорията вече на ДПС, дори реформаторите се доближават и това прави възможно успеха на ГЕРБ в кметската надпревара.
Що се отнася до листите за общински съветници там картината е по-пъстра и тази картина всъщност показва относителната тежест на партиите пък на национално ниво. Това, което виждаме е едно препотвърждаване на разположението на силите, но все пак е видно, че дясноцентристките партии стоят доста по-устойчиво – ГЕРБ и реформаторите потвърждават своя резултат докато при БСП имаме известно свиване на национално ниво. ГЕРБ отново остава най-голяма партия на национално ниво, но, за да управляват на тях им е нужна коалиция. Добрата новина за тях е, че настоящите им коалиционни партньори общо взето потвърдиха резултата си и показват сериозна политическа тежест. Та от тази гледна точка можем да кажем, че нямаме някаква абсолютно нова политическа реалност.
Някои политически сили, специално ДПС преди изборите настояваха на тази теза, че след местните избори ще се види, че управляващата формула трябва да бъде променена и т. н., просто няма  факти в тази посока. Резултатът на ДПС е очаквано добър, но пак този резултат не промяна в някакъв смисъл баланса на национално ниво.
От гледна точка на трайни тенденции можем да кажем, че има сериозно свиване на лявото. БСП изглежда в тежка ситуация – тя е и организационна с оглед разделянето, което стана с излизането на АБВ, но и идеологическа, защото те някак си не могат да намерят ниша, която да разшири тяхното присъствие в обществото. И това става на фона на процеси в Източна Европа като изборите в Полша, при които посткомунистическата левица остана направо извън парламента. Така че това е един интересен процес, който трябва да бъде следен.
И на последно място разбира се трябва да кажем за референдума. Референдумът, макар че не достигна нивата за задължителност, трябва да кажем отсега, че никой не очакваше, че на местни избори и при този закон да се стигне над 50 % гласуване за местния вот, но тези над 30 %, които бяха постигнати, аз искам да видя окончателните резултати, но наистина ако имаме резултат над 35 % аз бих го нарекъл забележителен. Социолозите казаха, че на практика почти всички хора, които са гласували на местните избори са си дали гласа и за референдума с изключение на част от електората на ДПС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар