петък, 5 декември 2014 г.

Интервю по Радио Пловдив за "Южен поток"

Русия не иска да строи "Южен поток" по законите на ЕС, България отказа да го прави против тях

/ 39 преглеждания















България и подкрепата, която страната получи от страна на Европейската комисия  - по отношение на "Южен поток", за влизане в Шенген и с размразените средства по ключови програми  - това са темите  на разговор с Даниел Смилов – политолог, специалист по сравнително конституционно право, програмен директор „Политически и правни изследвания” на Центъра за либерални изследвания.
Според него "рогът на изобилието" във вид на добри новини е естествено следствие от принципната позиция на страната да следва правилата на ЕС.
Според него може би наистина това е важното в последните събития, че България все пак устоя позицията си на лоялен член на Европейския съюз и  в крайна сметка ние трябва да знаем, че нашата съдба е свързана с държавите от Европейския съюз, ние сме част от тези държави и това, че има позиция, която е формирана в Брюксел, създава за България задължения. Това е в основата на тоя конфликт, който се получи.
Естествено  всички искат България да има директни икономически ползи от проекти, но ако тези проекти не са съобразени с общите правила, които се следва в ЕС, те няма как да бъдат реализирани. Това е простият факт около Южен поток и ние няма как да го заобиколим. Разбира се, Русия сама преценява дали един проект е изгоден ако е построен по тези правила или не и това, което се случи при гостуването на президента Путин в Турция явно беше, че те са преценили, че при такива условия проекта не е изгоден.
Това са основните параметри, при които се вземат тези решения и за мен е много позитивен факт, че България ясно показа къде стои, ясно заяви своята позиция, пак казвам, на лоялен  член на ЕС. Това в дългосрочен план според мен ще има много, много големи изгоди за страната, а не става дума само за спиране или пускане на някакви фондове от Брюксел, но когато ние ясно заявим позицията си като член на едно семейство, имайте предвид, че все пак това е семейството на най-богатите държави в света.
Ако сравняваме икономическите обеми ЕС е една икономика от 16 трилиона евро, Русия както и да я смятаме е не повече от 3 трилиона евро, така че това са пропорциите и тези, които се опитват да ме убеждават, че тясно свързване с Русия за сметка на ЕС е изгодно за страната, според мен грешат- коментира Смилов.
Повече чуйте в интервюто с него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар