вторник, 28 юли 2015 г.

НС пак бламира здравия разум

Гласуването за референдума беше разочароващо, меко казано. И то не поради техническите неудачи с "неработещите" пултове за гласуване.

Първо, този референдум беше обещан на хората. И от ГЕРБ, и от реформаторите в тяхното предизборно амплоа. Бъдещи депутати се подписваха в гражданската инициатива за този референдум, публично го защитаваха като добра идея - сега явно са изпаднали в амнезия. Второ, добре беше тези въпроси да бъдат затворени веднъж завинаги. Това не стана и сега пред всеки избор ще има отново идеи за "мажоритарен елемент", задължително гласуване и пр.: т.е. фокусът върху процедура, вместо съдържание ще бъде запазен. Трето,малките партии и реформаторите се поизплашиха, че от евентуален положителен вот за чиста или смесена мажоритарна система само могат да загубят. Това теоретично е така, но има варианти, които са добри за малките партии - немската система, например. Реформаторите най-много държат на връзката с гражданите - с вота си, обаче, влязоха в противоречие с този си приоритет.

Като цяло, ако ГЕРБ и РБ искаха да минат тези въпроси, те щяха да минат. Беше абсолютно излишно и двете партии да правят пируети и да застават срещу президента и толкова много хора, искащи този референдум. С този вот трупат политически негативи.

Орязаният референдум едва ли ще е много атрактивен за гражданите. Очаквам ниска активност и слаб интерес. Пропусната беше една добра възможност и заради криво разбрани партийни интереси беше изпратено послание, че волята и желанията на избирателите са без голямо значение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар