сряда, 22 юли 2015 г.

Има опасност конституционните промени да се обезсмислят (БНР, Пловдив)


Това, което предлага ДПС с последните стъпки, е едно пълно обезсмисляне на реформата и то по отношение на най-главния елемент – разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии. Така коментира предложенията за промяна в Конституцията Даниел Смилов, политолог и експерт по конституционно право.

Интервюто с Даниел Смилов е в звуковия файл.



Според Смилов предложението на ДПС – разделянето на  ВСС на две колегии, означава, че всъщност всички важни решения отново ще бъдат вземани от пленума т.е. от всички членове на ВСС заедно. Това е на практика състоянието към момента. Разделянето, което ще се получи по този начин, е чисто номинално, нищо няма да се промени.  
А ако при разделяне на ВСС на две квоти – прокурска и съдийска, решенията с взимат от Пленума, както предлагат от ДПС, мнозинство да е квотата на главния прокурор – т.е. тя не се води като негова квота, прокурорите правят избора, но при силната йерархия в прокуратурата ще се окаже, че главният прокурор ще отговаря пред самия себе си. 
Смилов уточни още, че за едно такова разделяне не е необходимо конституционна поправка, това може да стане със Закона за съдебната власт.
Отношенията между ГЕРБ и ДПС и възможният им съюз политологът коментира така: Аз мисля, че това още не е така и ако стане, би било срещу интереса на ГЕРБ. Няма такава политическа реалност, в която се преформатира политическото пространство и ГЕРБ започва да управлява с ДПС. Все пак този политически формат, който имаме в момента, е резултат от волята на хората на предните избори. И тази воля беше ДПС да бъде в опозиция. Една подмяна на волята на хората естествено ще доведе и до сериозна цена за ГЕРБ така, че те би трябвало това да го имат предвид.
Отказът на  БСП да подкрепят поправките, е изненадващ според политолога, защото:
Виждам интереса на ДПС за запазване на статуквото в съдебната система. Ясно е, че те са участвали в назначаването на много от ръководителите в съдебната система към настоящия момент, имат сериозно влияние в прокуратурата. Какъв е интересът на БСП за запазване на статуквото, на мен не ми е ясен и от тази гледна точка аз се учудвам от тяхното поведение.
Според мен тази реформа не би трябвало да минава, ако се обезсмисли, т.е. ако бъдат приети част от тези предложения на ДПС – специално това за пленума, пък също и за разпределението на квотите в различните колегии. Просто няма да говорим за реформа, по-добре е такъв опит да бъде блокиран. 
Малко сме като ситуацията с гръцкия дълг. Има едно надхитряне и надлъгване до последния момент, от което може накрая всички да са загубили. Да изчакаме все пак, още два дена има, но към момента нещата не изглеждат добре.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар