вторник, 28 юли 2015 г.

За изборния референдум (БНТ)

Референдумът на дневен ред

Гости в “Денят започва” бяха политолозите Татяна Буруджиева и Даниел Смилов. С тях разговаряхме за провеждането на референдум за избирателната система у нас. Това ще обсъдят депутатите и в Народното събрание на извънредно заседание. Инициативата за допитването дойде от президента Росен Плевнелиев. Той предлага референдумът да съдържа следните три въпроса: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?; Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?; Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? Попитахме гостите в студиото ни достатъчно ясни ли са тези въпроси.

Според Буруджиева това са по-скоро параметри на въпроси. Тя каза, че дебатът за мажоритарния избор у нас е дълъг, обсъждани са различни варианти и въпросът за това част от народните представители да бъдат избрани мажоритарно, за нея означава да се прави нещо, което вече досега е правено и означава основно влияние на политическите партии, чрез техните листи. По нейно мнение президентът е фокусирал по-скоро полетата и опитът му е максимално да не направи радикално нещо, а да се опита да направи някаква промяна през народните представители. Тя каза, че е скептична относно това какво ще постигне този референдум, защото президентът не е дал отговор на въпроса какво е станало с подписката и защо тогава не е бил проведен референдум.

Последните два въпроса са достатъчно ясни и няма какво толкова да се уточнява, смята Смилов. Той вижда два варианта за мажоритарната система – предварително изработване на конкретен проект или даване на по-широк въпрос, който дава възможност на НС да развие конкретна концепция в рамките на зададените параметри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар