четвъртък, 23 юли 2015 г.

Интервю за конституционната поправка (БНР)

 Смилов: Основният спор е кой ще излъчва членовете на прокурорската колегия във ВСС

Председателският съвет на Народното събрание обсъжда и тази сутрин конституционните промени, необходими за реформа на съдебната власт. Кой проект за промени в Конституцията да бъде предложен за гласуване утре, ще решава днес Съветът. Очаква се да стане ясно дали ще има нов законопроект за измененията в основния закон. От Реформаторския блок заявиха, че няма да подкрепят проект, различен от вече внесения в парламента. 

Основният спор е кой ще излъчва членовете на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, каза в предаването "Преди всички" политологът и специалист по сравнително конституционно право Даниел Смилов.

Превес на членовете, които ще бъдат излъчени от самата прокуратура, е неприемлив за Реформаторския блок, смята Смилов:

Прокуратурата е централизирана, йерархична институция и квотата, която тя излъчва, може да стане инструмент в ръцете на главния прокурор. Ако тази квота е толкова голяма, че тя доминира прокурорския панел, може да стане така, че единственият орган, който може да търси някаква отговорност, може да надзирава, да контролира прокуратурата, всъщност е под влияние на самия главен прокурор.
Цялото интервю на Силвия Великова с Даниел Смилов може да чуете в звуковия файл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар