петък, 5 декември 2014 г.

Интервю във Фокус за отношенията София-Брюксел във връзка с Южен поток

Доц. Даниел Смилов: При посещението на Бойко Борисов в Брюксел представителите на ЕС ясно изразиха подкрепата си към България

5 Декември 2014 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Снимка: Информационна агенция "Фокус"Доц. Даниел Смилов: При посещението на Бойко Борисов в Брюксел представителите на ЕС ясно изразиха подкрепата си към България
Снимка: Информационна агенция "Фокус"
София. При посещението на Бойко Борисов в Брюксел представителите на ЕС ясно изразиха подкрепата си към България. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” доц. Даниел Смилов, политолог и преподавател в Софийски университет „Свети Климент Охридски”. „Най-важното от това посещение беше подкрепата, която представителите на Европейския съюз изказаха за позицията на България. Стана ясно, че нашата позиция по „Южен поток” съвпада с общата европейска, зад която ясно и еднозначно застават Европейската комисия и Европейския съюз на най-високо ниво. Тази подкрепа беше важна”, обясни доц. Смилов.
„Важно беше да се подчертае, че България не е някакъв солов играч по отношение на „Южен поток” и не преследва някакви тясно разбрани свои интереси, а всъщност отстоява една обща позиция за спазване на правилата на ЕС. Друго, което беше важно, е свързано с конкретни въпроси по действието на оперативните програми, както и освобождаването на средствата към страната ни по част от тях. Това е ключово за развитието на страната, тъй като еврофондовете са основен източник на свеж капитал. Но като цяло ми се струва, че темата за „Южен поток” доминираше”, посочи политологът.
Той каза още, че е обнадеждаващо е за България, че председателят на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент – Мартин Шулц, единодушно подкрепят и одобряват действията на кабинета „Борисов 2”. „Това, както споменах, е един от белезите на промяна в отношението. Тази промяна няма да стане в рамките на един ден или няколко посещения, но очевидно пътят е верен и ако го следваме, ще ни отведе към изграждане на дълготрайно доверие на европейските партньори към нас. Една пълноценна интеграция на България в ЕС е най-доброто, което може да се случи на страната”, допълни доц. Даниел Смилов.
Марио СПАСОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Няма коментари:

Публикуване на коментар