понеделник, 29 декември 2014 г.

Даниел Смилов: 2014 година е двойствена – свърши едно управление и започна ново, което тепърва трябва да се доказва (интервю за Фокус)

 

29 Декември 2014 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Снимка: Информационна агенция "Фокус"Даниел Смилов: 2014 година е двойствена – свърши едно управление и започна ново, което тепърва трябва да се доказва
Снимка: Информационна агенция "Фокус"
Политологът Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Смилов, как определяте 2014 година в политически аспект?
Даниел Смилов: В политически аспект годината е свързана метафорично казано с два фалита – единият на КТБ, а другият на формата „Орешарски”, който по един или друг начин беше свързан с тази банка. Това отвори пък нови възможности – беше година на избори и на нови надежди, които тепърва ще видим дали ще се оправдаят. В този смисъл 2014 е двойствена – от една страна свърши едно управление, а от друга започна едно ново управление, което тепърва трябва да се доказва.
Фокус: След поредица от протести и смяна на правителства, успя ли България най-после да постигне политическа стабилност?
Даниел Смилов: Мисля, че е рано да се даде окончателен отговор на този въпрос. Има позитивни сигнали в тази посока, но има и притеснения. Позитивните сигнали са, че последните две години повишиха политическата култура на българина и доведоха до това да се оказва граждански натиск върху управлението, да се държат политиците отговорни пред гражданите, за да бъде общественият интерес да бъде по-добре защитен. От друга страна, резултатът от изборите доведе до един доста фрагментиран парламент. Доведе и до една управляваща коалиция, която е съставена от четири партии, които имат различия по между си. С този тип съображения, свързани с фрагментираността на парламентарното мнозинство и сложната коалиция са свързани притесненията ми за политическата стабилност. Има възможност една такава коалиция да работи добре, трябва обаче да се подобри още коалиционната култура и междупартийните отношения в нея.
Фокус: Може ли да обясните какво точно мислите относно постигнатите коалиционни отношения и как ще се развият те за в бъдеще?
Даниел Смилов: Първите впечатления, които се налагат са, че има работеща формула, има парламентарното мнозинство и правителството, но също така има и проблематични моменти. Работещата формула, която виждам е кабинет основно около ГЕРБ като водеща партия и Реформаторския блок. Това са двата идейни двигателя на това управление. Всъщност отношенията между тях са от ключова важност за успеха на управлението като цяло. Имаше моменти на напрежение в тези отношения, дори и по настоящем говорим за ситуацията около пенсионните фондове. Важно е тези две партии да намерят такъв операционен модус, който да не създава кризисни ситуации. Според мен, най-важните политики на това правителство трябва да бъдат договорени поне между тези две партии, а в идеалния случай между четирите партньори.
Фокус: Вие като цяло как оценявате работата на сегашното правителство?
Даниел Смилов: За някакви особени оценки е рано да се говори. Оценявам позитивно два елемента – първият е ясната проевропейска ориентация на това правителство и вторият е сравнително гладкото справяне със ситуацията около КТБ и специално изплащането на гарантираните влогове. По отношение на другите политики, все още сме на етап заявка. Това, което за мен е притеснително е, че все още нямаме ясно разписана детайлна програма на правителството. Това е нещо, което трябва да стане и ако то стане, ми се струва, че и кризисните моменти ще бъдат по-малко.
Фокус: Прецедентното приемане на три бюджета в един ден какъв знак дава за избирателите?
Даниел Смилов: Много фактори обясняват това съвпадение. В крайна сметка и изборите бяха късно през годината, съставянето на коалицията отне доста време, така че предколедно се натрупаха повече задачи. Тези факти обаче не трябва да се използват от един или друг партньор в тази коалиция, за да налага спешно необосновани и недоговорени с останалите решения. Най-тежкият казус беше с пенсионното осигуряване, но подобно нещо стана и с максималния осигурителен праг. Една добра коалиционна култура и едно добро функциониране на коалицията предполага изчистването на такъв тип проблеми за в бъдеще.
Фокус: Какво показва вотът на избирателите след европейските и предсрочните парламентарни избори? Наказаха ли избирателите политиците?
Даниел Смилов: Вотът показа, че от една страна БСП понесе най-сериозно наказание и това беше основателно, тъй като тя беше и основният архитект на управлението на Пламен Орешарски. ДПС, тъй като те разчитат на твърд електорат, всъщност се оказаха имунизирани срещу промяна в обществените настроения, имунизирани срещу по-сериозно наказание по време на вота. Но тази имунизация се превръща в проблем за тази партия, тъй като ДПС не се реформира, не реагира адекватно на изменения на политическата ситуация. Ако стават промени в ДПС, те са движени от вътрешнопартийна, а не обществена логика. В резултат, ДПС не изживя необходимите за нея реформи, дори не дефинира ясно какъв беше проблемът с управлението на Пламен Орешарски. Друго, което стана е, че влязоха доста нови партии в парламента. Очевидно Реформаторският блок е нова формация, която набира сериозна подкрепа в дясно. Реформаторският блок се представи по-добре от очакваното. Това не беше някакво твърде силно представяне, но блокът зае сериозно място в дясното пространство и вотът му даде възможност да мисли стратегически за бъдещото си позициониране. Още повече, че след предсрочния вот, Реформаторският блок влезе и в управлението, което е отново заявка за сериозно политическо присъствие. За мен изненада беше и влизането на голям брой други малки формации като Патриотичния фронт, АБВ, БДЦ и АТАКА. АТАКА много анализатори и социолози я бяха отписали, но явно тя финишира силно. При неособено високата активност, която се получи при вота, парламентът стана доста фрагментиран и населен с всички тези партии. Какво послание праща избирателят с тези избори? Посланието беше и към ГЕРБ. Да, ГЕРБ остана най-голямата партия, доста по-голяма спрямо всяка една от останалите, но без достатъчно обществена подкрепа, за да управлява сам. Всичко това предопредели последващите събития и формирането на коалицията, която управлява в момента.
Фокус: Кой момент от вече почти изтеклата календарна година може да се определи като най-тежък и критичен за България?
Даниел Смилов: Бих определил ситуацията около КТБ и трусовете, които тя създаде по отношение на цялата банкова система. Специално в периода, когато кризата избухна и имаше опасност тя да се разпространи върху други банки. Това според мен беше доста критичен за страната момент. Хубавото е, че беше преодолян. От политическа гледна точка, може би най-решаващ момент бяха изборите за Европейски парламент, които показаха реалното състояние и настроение на хората и несъстоятелността на управлението на Пламен Орешарски.
Фокус: Какви са политическите Ви очаквания за 2015 година?
Даниел Смилов:Не мисля, че това ще е особено спокойна от политическа гледна точка година, но важното е приоритетите на страната да бъдат следвани специално по отношение на европейската ориентация, стабилизирането на икономиката, икономическия ръст, финансовата стабилност, подобряването на жизнения стандарт на хората. Ако всичко това се постигне, цената на нервите, които ще бъдат изхабени, ще си заслужава.
Люба АЛЕКСИЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар