неделя, 21 декември 2014 г.

Даниел Смилов: Има напрежение в управляващата коалиция (по "Неделя 150")

Има напрежение в управляващата коалиция, каза в предаването „Неделя 150“ политологът Даниел Смилов. Той бе категоричен, че когато се прави такава важна реформа, като пенсионната, зад нея трябва да има ясно политическо съгласие:
В действията на ГЕРБ по този повод няма политическа логика. Това, което се случи, е, че по една  спорна реформа, по която дори министър-председателят е готов да преосмисли своята позиция и той не е убеден в ползата от това решение, без да има някаква спешност, без да има някаква неотложна необходимост ГЕРБ предпочете да гласува с ДПС, без да е постигнал съгласие с преките си коалиционни партньори. Това е алогично поведение, не се вписва в рамките на нормалната политика. Трябва да търсим други обяснения – или има друга логика, или няма никаква логика в тези действия. И двата варианта не са добри.
Тома Биков раздели нещата на две: Въпросът, по който има спор между Реформаторският блок най-вече и ГЕРБ, е начинът, по който беше взето решението за даването на право на избор на хората да решат дали да се осигуряват в универсалните пенсионни фондове или в НОИ. Другият въпрос, който според мен е по-важен, е въпросът за т.нар. "втори стълб" в пенсионната система. Това не е само български проблем.
Според него здравето на коалицията не е застрашено. Той не мисли, че някоя от партиите ще оттегли подкрепата си за правителството. Биков посъветва политиците към по-голяма премереност на думите.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл:

http://bnr.bg/post/100500909/daniel-smilov-ima-naprejenie-v-upravlavashtata-koalicia

Няма коментари:

Публикуване на коментар