вторник, 11 ноември 2014 г.

Доц. Даниел Смилов: Новоизбраният кабинет беше най-доброто възможно решение за България

10 Ноември 2014 | 22:01 | Агенция "Фокус"

Снимка: Информационна агенция "Фокус"Доц. Даниел Смилов: Новоизбраният кабинет беше най-доброто възможно решение за България
 
 
София. Новоизбраният кабинет беше най-доброто възможно решение за България. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” доц. Даниел Смилов, политолог и преподавател в Софийски университет „Свети Климент Охридски”. „Може да се говори по някои от постовете – дали е бил подбран най-подходящият кандидат и т.н. Това са детайли, тъй като все пак става дума за орган, който работи на базата на колективна отговорност и който е политически. Това правителство е резултат от доста сложна коалиция от четири партии, които имат сериозни различия помежду си. Това определяше и дължината на преговорите и сложността на споразуменията, които са се постигнали. С оглед на ситуацията, в която се намира страната и с оглед на резултатите от изборите, това беше най-приемливият и най-балансиран вариант”, обясни доц. Смилов.
По думите на доц. Даниел Смилов предстои да видим как Бойко Борисов ще се справи с втория си мандат. „Един от ключовете за успеха е да е извлякъл поуките от неудачите по времето на първия мандат. Ясно е, че в тази сложна управленска формула няма да има възможност за еднолично вземане на решения. Решенията ще се вземат с консенсус и обсъждане. Тук трябва да видим дали Бойко Борисов има качества по отношение на търпение и изслушване на партньори, дали ще успее да постига нужния баланс на интереси в правителството и в парламентарното мнозинство. Това са ключовите фактори, за които той трябва да бъде особено внимателен и ако успее да намери необходимите баланси, вторият му мандат може да бъде по-успешен от първия”, каза още политологът.
Марио СПАСОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар