понеделник, 3 ноември 2014 г.

Даниел Смилов: Правителството и парламентарното мнозинство трябва да бъдат структурирани така, че да не зависят от волята на ДПС

3 Ноември 2014 | 13:15 | Радио "Фокус"

Снимка: Информационна агенция "Фокус"Даниел Смилов: Правителството и парламентарното мнозинство трябва да бъдат структурирани така, че да не зависят от волята на ДПС
Снимка: Информационна агенция "Фокус"
Даниел Смилов, политолог и програмен директор на Центъра за либерални стратегии, в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: След преговори, продължили 5 часа и половина, ГЕРБ и Реформаторският блок постигнаха съгласие по текста на съвместната програма. Какви са измеренията на това съгласие – темата ще коментираме с политолога Даниел Смилов, който е програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Г-н Смилов, как оценявате постигнатото съгласие между ГЕРБ и Реформаторския блок?
Даниел Смилов: Дотук нещата вървят трудно, но като че ли по план. Това, към което вървим, е правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок, дясноцентристко правителство. То ще стъпи върху програма, която вчера беше договорена. Преди да я коментираме окончателно, все пак тя трябва да бъде оповестена днес, защото има някакво доработване, но това ще бъде програмната заявка на това правителство, съдържанието, върху което то ще стъпи. Това съдържание ще бъде най-вероятно подкрепено или поне две партии ще бъдат поканени да го подкрепят в парламента. Това ще са АБВ и Патриотичният фронт. Точно тези четири партии, заедно с ГЕРБ и реформаторите, ще бъдат твърдото парламентарно мнозинство зад правителството и оттам нататък вече по определени теми могат и други партии да се включват. Важното е, че ако бъде създадено това правителство, ще може да разчита твърдо на подкрепа, поне от три, а може би и на четири партии, така че ще може да взема решения независимо от останалите партии в парламента – да речем ДПС или ББЦ. Това е планът. Както казвам, горе-долу към него се върви, макар този път да е труден. Струва ми се, че трудностите са обясними от гледна точка на това, че в България няма създадена устойчива коалиционна култура и се учим в движение.
Водещ: След като бе постигнато съгласие по приоритетите, предстои разговор за министерските постове. Възможно ли е там да възникнат разминавания?
Даниел Смилов: Сигурно е възможно. И в пресата изтичат такива индикации, така че там също могат да се очакват трудности. Моето лично мнение обаче е, че все пак разговорът за личностите, разговорът за конкретните министерства е второстепенен и каквито и да са трудностите, те могат да бъдат преодолени с компромиси от една или друга страна. Важно беше да се изработи програмата. Това съдържание е най-важното, върху което стъпва едно правителство. Оттам нататък вече разговорите за личности ми се струва, че дори и да отнемат малко повече време, ще приключат успешно.
Водещ: Няма как обаче да избегнем тези разговори, поне ние, които анализираме процесите, имайки предвид вчерашното изказване на Томислав Дончев от ГЕРБ, който заяви, че партията има готовност да подкрепи и Радан Кънев за премиер. Как ще коментирате това?
Даниел Смилов: Аз мисля, че това изказване просто трябва да го четем като оценка на преговорния процес и като израз на притесненията, които ГЕРБ имат, явно процесът се забавя. На мен ми се струва, дори и да не приемаме това изказване като шега, че то по-скоро искаше да подчертае факта, че наистина се срещат прекалено много трудности в този преговорен процес и е време някак си страните да подходят по-сериозно към него. Аз не мисля, че в това изказване се обсъжда някакъв реалистичен вариант на правителство.
Водещ: Може ли все пак това изказване да се приема като отстъпване от принципите на ГЕРБ?
Даниел Смилов: Ако става дума за това, дали Борисов ще е премиер, пак от моя гледна точка най-вероятният вариант, до който ще се стигне е с премиер Бойко Борисов. Може би в ГЕРБ обмислят и варианти с друг министър-председател, но от гледна точка на вероятностите, те наистина са на далеч по-заден план.
Водещ: Къде е Патриотичният фронт в цялата схема? В декларация вчера на патриотите се заявява, че ГЕРБ проявява малодушие, страх и несигурност в момент на тежка криза. Може ли това изявление да означава по някакъв начин оттегляне на подкрепата или разколебаване?
Даниел Смилов: Беше едно от неизвестните, на които тази седмица ще получим отговор. Наистина беше създадено някакво напрежение между ГЕРБ и Патриотичния фронт, особено около визитата на господин Дол. Пак казвам, планът е те да подкрепят тези 20 точки, това съдържание, на което да стъпи правителството, и затова тяхната реакция по този въпрос ще е най-важна. Аз пак не бих отдавал огромно значение на всички реплики, които се разменят в рамките на този преговорен процес. Общо взето досега вече сме чули горе-долу всички позиции, макар изказвани не от всички едновременно. Мисля да не придаваме огромна тежест на всяко едно изказване, а да изчакаме официалните позиции на партиите по конкретно зададени въпроси. Това може би ще е най-удачният вариант за анализаторите. Иначе по отношение на Патриотичния фронт – там има едно притеснение и то е, че части от тяхната програма се разминават доста сериозно както с програмата на ГЕРБ, така и с тази на реформаторите и очевидно, за да могат да подкрепят един формат, патриотите ще трябва да направят известни отстъпки. Те няма как да очакват точно тези най-емблематични части от тяхната програма да влязат в правителствените споразумения.
Водещ: Ще може ли обаче ГЕРБ да разчита на стабилна подкрепа и на ДПСпредвид факта, че в управляващата коалиция очевидно няма да участва Патриотичният фронт?
Даниел Смилов: С ДПС въпросът стои по следния начин: От една страна ДСП заявиха, че те ще подкрепят това правителство, ако в него няма участие Патриотичният фронт и те ще го подкрепят безрезервно в рамките на поне година. От това следва един доста голям комфорт, но този комфорт според мен крие много сериозно опасности. Ще ги илюстрирам само с един пример. Един от важните проблеми, които новото мнозинство ще трябва да реши, е ситуацията в КТБ и изясняването на това, кой за какво е виновен в тази ситуация, каква е била ролята на господин Цветанов, господин Пеевски и така нататък. Ако се стигне до идея за специална парламентарна комисия по този въпрос, ако решенията на мнозинството зависят от ДПС, очевидно е, че тази комисия няма как да стигне до обективен и безпристрастен отговор по въпроса. Така че подкрепа от ДПС безспорно би могло да има, но тя не трябва да бъде изтъргувана за сметка на това, че ще бъде разпъван чадър над хора, свързани с ДПС, при евентуални парламентарни разследвания. Това е един пример само за възможни напрежения, които биха могли да възникват. Затова според мен е важно правителството и парламентарното мнозинство така да бъдат договорени и създадени от сега, че те не да не зависят от волята на ДПС. Иначе по конкретни теми, по определени въпроси подкрепа от страна на Движението би била добре дошла, но не на тази цена, за която стана дума.
Водещ: След всички консултации и разговори между ГЕРБ и Реформаторския блок, на които станахме свидетели през последните седмици, как виждате бъдещото управление между двете формации? Ще успеят ли те да заработят като една машина?
Даниел Смилов: Наистина целият този процес създаде съмнения от гледна точка на това, доколко двете партии биха могли да се стиковат. Пак казвам, че тъй като нямаме утвърдена коалиционна култура, това, на което сме свидетели в момента, е едно учене в движение. Надявам се все пак, че този малко труден процес, който наблюдаваме досега, е бил полезен и партиите са успели да научат определени уроци по отношение на общуването по между си и веднъж създадено мнозинството, то и правителството ще започнат да функционират далеч по-нормално. Според мен има смисъл да се влагат усилия в предварителни договорености, в изработване на ясен план и структура на бъдещото управление сега и това нещо ще бъде полезно в бъдеще, защото, ако сега бъдат заметени различия, ако сега не бъдат обсъдени определени проблеми, те безспорно ще възникнат в последствие, когато вече правителството и мнозинството трябва да вземат важни решения. Така че детайлните разговори и изкарването на повърхността на проблеми сега не е толкова лоша новина, а напротив – ако те бъдат решени по един траен начин, това би създало добри предпоставки за работата на правителството в бъдеще.
Водещ: Как би се отразило на Реформаторския блок участието в управлението на страната? Ще бъде ли той по-обединен, защото станахме свидетели по време на тези консултации на известни разминавания между отделните формации в Реформаторския блок?
Даниел Смилов: Общо взето, както стоят нещата между ГЕРБ и реформаторите, така стоят почти нещата и вътре в Реформаторския блок. Наистина става дума за учене в движение и за изработване на формули, решаване на проблеми в хода на тяхното възникване. Това като че ли изнервя до голяма степен публиката, която наблюдава целия процес, защото все пак хората очакват от политическите партии стабилност, предвидимост, успокояване на ситуацията. Това е фактор, който реформаторите трябва да отчитат. България влиза според мен в една трудна зима, в която трябва да бъдат вземани доста непопулярни решения и това, което очакват хората да видят от политическите партии е лидерство и също така сигурност, убеденост, че решенията първо – веднъж взети ще бъдат спазени и второ – че решенията са взети на базата на достатъчно експертиза. Това трябва да бъде винаги в съзнанието на лидерите на Реформаторския блок и според мен те има накъде да правят сериозни подобрения в тази посока. Аз пак се надявам, че този процес на преговори с неговата прозрачност ще помогне и за решаването на вътрешнопартийни проблеми, противоречия. Формулата, която накрая ще бъде договорена, ми се струва, че ще даде стабилност както на правителствената конструкция като цяло, така и на партиите вътре в Реформаторския блок, но всичко ще зависи също така и от добрата воля от страна на лидерите на отделните партии в Реформаторския блок на различните партии и така нататък. В този смисъл има добри сигнали, но има и много неща, които биха могли да бъдат подобрени.
Симона МЕДАРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар