четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Ако ДПС подкрепя кабинета, това ще смени радикално физиономията му

 

20 Ноември 2014 | 11:05 | Радио „Фокус“, „Добро утро, България“
Снимка: Информационна агенция "Фокус"Даниел Смилов: Ако ДПС подкрепя кабинета, това ще смени радикално физиономията му
Снимка: Информационна агенция "Фокус"
Политологът Даниел Смилов в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Фокус: Две седмици, след като беше сформирано правителството, едно назначение постави доверието към него на карта. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че Патриотичният фронт не е съгласен с назначението на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Симеонов предупреди, че е възможно Фронтът да оттегли подкрепата си и поиска среща с премиера Бойко Борисов. След въпросната среща Валери Симеонов заяви, че Патриотичният фронт не желае да сваля правителството в навечерието на зимата. Той допълни, че ще се изчака премиерът да вземе решение относно назначаването на Орхан Исмаилов. Този случай повдигна въпроса – разклатено ли е доверието към кабинета. Отговорите ще търсим в следващите минути с политолога Даниел Смилов. Г-н Смилов, може ли този случай с Орхан Исмаилов да разклати доверието към кабинета, въпреки че, както вече обявихме, Валери Симеонов е заявил, че Патриотичният фронт не желае да сваля правителството засега?
Даниел Смилов: Аз също не мисля, че става дума за оттегляне на подкрепата на Патриотичния фронт към правителството. По-скоро явно това е по-емоционален начин за изразяване на позиция по отношение на това назначение. Попринцип не е добра практика по този начин да се повдигат подобни възражения. В крайна сметка става дума за сложна коалиция и към коалиционните отношения да се отнасят с особено внимание, защото не е най-добрият вариант първо в медиите да бъдат разнасяни проблемите. Когато възникнат някакви проблеми, е добре те да бъдат обсъждани между партньорите. Това е първият смущаващ факт и той показва, че все още не са се установили полезни за новата коалиция вътрешнопартийни отношения. Вторият смущаващ факт е самият аргумент, с който г-н Валери Симеонов излезе. От една страна, той казва, че не става дума за името на човека и това, че той е от турския етнос, но от друга страна не се вижда друг особен аргумент срещу неговото възражение. Попринцип трябва да се каже, че не е приемливо да се възразява срещу това, че някой е от един или друг етнос. Това поставя под въпрос не само коалиционната култура, а вече повдига и въпроси по отношение на спазването на Конституцията в страната. Всички български граждани са равни. Те имат право да бъдат избирани и да избират и да участват в управлението на страната. Това е безспорно.
Фокус: Възможно ли е това назначение на Орхан Исмаилов за заместник-министър да се е оказало просто удобен повод за Патриотичния фронт да разбуни духовете?
Даниел Смилов: Това, което изтече вчера като информация от разговорите между Бойко Борисов и представители на Патриотичния фронт, е, че те са отделили сравнително малко време на този казус и са говорили по-дълго за други аспекти на коалиционната политика. Би могло да се спекулира, че Патриотичният фронт използва този казус с цел да повдига други въпроси, които имат като приоритет, но това наистина са само спекулации. Пак казвам – не е добра практика по този начин, чрез медиите, да се оказва натиск още в първите дни на едно правителство. Това, без да преувеличавам значението му, все пак хвърля някаква сянка на съмнение върху самата политическа конструкция.
Фокус: Г-н Смилов, къде обаче може да бъде намерен компромисът, след като Реформаторският блок отказа да оттегли назначението на предложения заместник-министър, а Патриотичният фронт и най-вече Валери Симеонов продължават да твърдят, че той не трябва да заема тази позиция?
Даниел Смилов: Компромисът според мен може да бъде намерен, когато се огледат аргументите на двете страни. Етническите, религиозните или каквито и било характеристики не могат да бъдат аргумент за назначението на даден човек. Ние сме демокрация, която признава правото на всички, без дискриминация, да участват в обществения живот. Това е базата, на която трябва да се стъпи. Ако г-н Симеонов има някакви други по-тежки аргументи, нека да ги изложи, но това, че някой е бил член на една партия и след това е сменил членството си или че е от даден етнос, просто не може да бъде такъв аргумент. Ако поради факта, че хора сменят партиите си, те биват поставяни в някакви черни списъци, то тогава как би изглеждал българският парламент? Може би наистина малцина в него биха били достойни да бъдат назначавани където и да било, защото много хора са сменяли партията си, отивали са от една партия в друга и т.н.
Фокус: Докато Валери Симеонов беше много остър и твърд в позицията си за това, че Орхан Исмаилов не трябва да е заместник-министър и за това, че този факт може да стане причина за оттегляне на подкрепата от кабинета, като че ли Красимир Каракачанов имаше по-умерено мнение. Възможно ли е това да стане причина за някакви вътрешни конфликти, разминавания и спорове в Патриотичния фронт?
Даниел Смилов: Не мога да спекулирам. Не познавам толкова добре отвътре тази организация. На мен позицията на г-н Каракачанов ми се струва балансирана. Тя наистина е разумната позиция в ситуацията. Това е въпрос, който според мен може да бъде решен вътре в коалицията. Не изглежда като въпрос, от който може да зависи бъдещето на управлението. Това го разбира, струва ми се, и г-н Валери Симеонов. Така че позицията на г-н Каракачанов също може да стане според мен основа на евентуален компромис и евентуално решение на ситуацията.
Фокус: Хипотетично може ли кабинетът да продължи да съществува и без подкрепата на Патриотичния фронт?
Даниел Смилов: Хипотетично би могъл да съществува, но трябва ясно да се каже, че това вече ще е друг кабинет. Очевидно той ще трябва да разчита на други партии за своето оцеляване и в тази ситуация това, което се появява като възможност, е ДПС. Това ще смени формата, физиономията на правителството радикално и аз бих казал, че това не е възможен вариант, защото пък това ще създаде много силно напрежение вътре в тази коалиция, специално в Реформаторския блок, който едва ли ще приеме една такава ситуация. Така че ако се стигне до нещо такова, бихме имали доста сериозно преформатиране на управленския формат. Бих казал, че не очаквам такова развитие, специално по повод на назначаването на г-н Исмаилов, но пък в същото време не всичко е гладко вътре в рамките на коалицията.
Фокус: Като споменахте ДПС – всъщност ние и вчера видяхме при гласуването на проекта за отмяна на плоския данък, че Движението гласува за отхвърлянето на този проект заедно с ГЕРБ и Реформаторския блок, докато Патриотичният фронт подкрепи предложението на БСП. Това може ли да бъде някакъв индикатор?
Даниел Смилов: Честно казано за мен това е доста притеснително, защото все пак данъчната, бюджетната политика е основата на едно управление. Ако това гласуване от вчера е индикация за поведението на Патриотичния фронт, това би повдигнало сериозни въпроси, за това доколко настоящата коалиция ще може да провежда основните си политики. Така че на първо място това трябва да се изчисти. Възможно е Патриотичният фронт да е използвал това гласуване просто като възможност да постави акцент върху някои от различията си, без да заявява крайно дистанциране от коалицията. Според мен това е прочитът, който е верен, но все пак и това не е белег на добра коалиционна култура. Това показва, че още нещата далеч не са улегнали, далеч не са се подредили по най-ефективния и най-елегантния начин в рамките на новото управляващо мнозинство.
Фокус: Как разчитате последните мерки, предприети от правителството, свързани със социалната политика, отпускането на коледни добавки за пенсионерите? Това може ли да се приема като ухажване на избирателите?
Даниел Смилов: Според мен това е една нормална мярка. На базата на опита от последната година и половина мисля, че ГЕРБ са си извлекли важни уроци. Вярно е, че финансовата ситуация в страната не е добра заради това, което се случи с КТБ, заради цялостното управление през последната година, но това не означава, че такива малки, но важни жестове на съпричастност не могат да бъдат правени. От моя гледна точка това е позитивно развитие.
Симона МЕДАРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар