вторник, 11 ноември 2014 г.

Даниел Смилов: Служебният кабинет се справи добре

 

Периодът, в който служебното правителство е било на власт, може да бъде определен като спокоен и цивилизован 2014-11-10 23:07:14 ч.                         
Даниел Смилов: Служебният кабинет се справи добре
Основните задачи пред служебния кабинет бяха изпълнени добре. Това заяви в интервю за агенция „Фокус” доц. Даниел Смилов, политолог и преподавател в Софийски университет „Свети Климент Охридски”.


  „На първо място, това е организирането на изборите. Нямаше никакви съществени възражения по провеждането на изборите и нищо, което да хвърли ни най-малка сянка върху тяхната легитимност. От тази гледна точка нещата стояха добре, особено като сравним с предходни казуси – нямаше скандали от типа на „Костинброд”, което е важно. В този смисъл провеждането на изборите беше безпроблемно”, обясни доц. Смилов.


„Оттам-нататък втората важна задача на този кабинет беше да внесе някакво успокоение, да стабилизира политическия живот, защото ситуацията в страната е такава – за няколко години сме имали три различни парламента и вече пет различни правителства. Това е индикатор за турбулентност и от тази гледна точка задача на служебното правителство беше да внесе спокойствие. Струвам ми се, че се справи с тази задача”, посочи политологът.


Доц. Даниел Смилов отбеляза, че този период, в който служебното правителство е било на власт, може да бъде определен като спокоен и цивилизован. „Имаше други опасности, за които да се внимава – ситуацията в банковата сфера, например. Преди това имаше моменти, в които определени банки бяха под натиск. Нищо такова не се случи по времето на мандата на служебното правителство, което също е успех. Не можем да очакваме от това правителство да провежда сериозни реформи в рамките на ограничения период, в който то е на власт. Все пак имаше заявка за посоката на такива реформи. Най-малкото ключови министри като правосъдния ще продължат да изпълняват своите задължения и в новото правителство, което означава, че посоката на развитие, която те са заложили, ще бъде следвана”, каза още доц. Смилов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар