понеделник, 14 декември 2015 г.

След решението на Москов (БНТ)

Как ще се разместят политическите пластове?

 
Политологът Димитър Аврамов е категоричен, че вотът на недоверие, който БСП смята да внесе след Нова година, няма да мине. „Мнозинството, дори без депутатите на ДСБ, е от 130. БСП за какво внася вот на недоверие, каква е причината? Провалената конституционна реформа ли? Че те гласуваха срещу нея“, посочи той.
Чрез вота на недоверие БСП се включва в политическия шахмат, в който всеки се мъчи да надхитри другия с рекламни ходове, смята Първан Симеонов, политолог, директор на „Галъп интернешънъл“. „Съвсем нормално е това, което БСП прави. В известна степен даже е закъсняло, защото БСП дълго време не можеше да влезе в ролята си на ефективна опозиция, а сега по всичко личи ще има доста силен конкурент в лицето на ДСБ. Позицията, която ДСБ избира, е позиция, която носи имиджови ползи, защото в последните месеци ефективна опозиция на практика няма. БСП е по-скоро самовгледана по ред причини, голяма част от тях обективни, така че ДСБ вероятно ще бъде конкурент на БСП в това отношение“, убеден е Симеонов.
Политологът Даниел Смилов смята за логично решението на ДСБ да излезе в опозиция. „Защо? Защото, когато основните ви приоритети на практика не са споделени от партньора във властта, нямате основание да оставате в тази коалиция. Така че тази част от решението на ДСБ е правилно“, каза той. Смилов е на мнение, че оставането на министър Москов в изпълнителната власт е на висока цена за партията. „Това е негово лично решение да остане в правителството. Но такива лични решения са на много висока цена за собствената партия. Това, което направи министър Москов, е да отнеме най-ефективния инструмент за оказване на натиск от страна на формацията върху политическите партньори. Тук ДСБ бяха изправени пред два варианта – или рязко и категорично да се дистанцират от него, и това беше логичният вариант, или да се опитат да избегнат някакъв скандал и да направят половинчата декларация, което те избраха. Според мен това беше грешка”, посочи политологът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар