сряда, 28 март 2018 г.

Дипломатическата криза между Запада и Русия се задълбочава (bTV)











Според анализатори нашата позиция от снощи да повикаме посланика си в Москва за консултации е трудно защитима. „Българската позиция рискува да остане по средата между два стола, образно казано – както да не спечелим доверие от ключовите ни партньори, така е ясно също, че няма да спечелим и приятели в Москва”, посочи политологът Даниел Смилов. (видео)

28 държави гонят руски дипломати заради случая „Скрипал”, Москва спекулира, че британските тайни служби може да са отровили бившия агентЩе се присъедини ли България към действията на европейските държави срещу руски дипломати?
Снимка: btvnovinite.bg
Дипломатическата криза между Запада и Русия се задълбочава. 28 държави вече взеха решение за изгонване на руски дипломати заради случая „Скрипал”. Още три европейски държави решиха като София да привикат посланиците си за консултации.
Позицията на Министерството на външните работи е: Солидарни сме с Великобритания, но искаме доказателства, за да вземем решение за изгонване на дипломати.
Посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров определи реакцията на София да привика посланика си за консултации като „разбираема и правилна”.





Снимка: btvnovinite.bg

Москва пък е с нова защитна теза – Русия спекулира, че британските тайни служби може да са отровили Скрипал.

Люксембург, Словакия и Малта викат посланиците си в Москва за консултации
В първото си изявление след скандала „Скрипал” посланикът на Руската федерация у нас изрази убеждение, че вина на Русия няма да бъде доказана. „Вината не е доказана и няма да бъда доказана, убеден съм”, заяви Анатолий Макаров. „Абсолютно логично е, че вашият премиер се е обадил на моя колега Бойко Коцев и го е извикал на консултации за повече информация. Не трябва заради солидарността да забравяш своите национални интереси”, подчерта той.

Белгия и Черна Гора също се присъединиха към държавите, които гонят руски дипломати. Така общият брой на страните с такова решение стана 28, ако броим и Лондон. Подобно на България, Люксембург, Словакия и Малта пък решиха само да привикат за консултации посланиците си в Москва.



Снимка: btvnovinite.bg

По обяд българското Министерство на външните работи настояваше, че Организацията за борба с химическите оръжия трябва да се произнесе дали срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е било употребено силно отровно нервнопаралитично бойно вещество, и едва тогава София да вземе решение.





Снимка: btvnovinite.bg

„Когато ние имаме категорични данни, които да ни карат да пристъпим към експулсиране, тогава можем да сменим своята позиция”, коментира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Президентът Румен Радев също коментира аферата „Скрипал”. Държавният глава подчерта, че правитеслството не е съгласувало с него решението си за привикване в България на посланика ни в Москва. По думите му солидарността е важна, но не трябва да е сляпа.
„Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. Точно преди една година на Европейски съвет пред Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей и всички останали европейски лидери много ясно поисках солидарност от всички тях за намесата на Турция в нашия изборен процес. Такава солидарност и до ден-днешен очаквам. За съжаление, не я чух и на пресконференцията във Варна”, каза държавният глава.
Отговорът на България по случая „Скрипал” е подкрепящ британската и европейската позиция, ние сме заедно в тази обединена позиция, каза пред БГНЕС посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин. Американският дипломат уточни, че всяка държава решава как ще отговори в тази ситуация, но отговорът е в обединението.

Според анализатори нашата позиция от снощи да повикаме посланика си в Москва само за консултации е трудно защитима. „Българската позиция рискува да остане по средата между два стола, образно казано – както да не спечелим доверие от ключовите ни партньори, така е ясно също, че няма да спечелим и приятели в Москва”, посочи политологът Даниел Смилов.

Анализаторите са на мнение, че случаят с бившия двоен агент Сергей Скрипал отдавна надхвърли рамките на поредния шпионски скандал между Великобритания и Русия и може да има непредвидими последици.

Българското правителство трябва да е солидарно с европейските държави, които вече застанаха на страната на Великобритания в скандала с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, заяви заместник -председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Лице в лице” по bTV. Решението, дали ще бъдат ескспулсирани руски дипломати, ще бъде взето от премиера и правителството, каза Цветанов.

Солидарност с международната общност и Великобритания, но и да запазим добрите си отношения с Русия – такава беше реакцията на ГЕРБ в парламента. „Обединените патриоти” пък поискаха коалиционен съвет за обща позиция по случая.

Според Волен Сидеров атаката срещу Русия дошла след смазващата победа на Владимир Путин. „И сега вече виждаме едно истеризиране на този случай и натиск върху отделни държави в Европа да започнат дипломатическа война с Русия, предполагам, че служби са от англоезичния свят. България трябва на много прецизни, аптекарски везни да поддържа баланса в отношенията, коментира Сидеров.БСП настоя премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента и да даде обяснения по темата, ако трябва и на закрито заседание. „Не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство, защото в последните дни станахме свидетели на разнопосочни действия от външния министър и премиера, а в такава ситуация това е рисково”, смята депутатът от левицата Кристиaн Вигенин. Според социалистите досега няма убедителни доказателства, че Русия е замесена в случая „Скрипал”.

„Воля” поиска да се изчака. „Ние не може да си играем на изтегляне, после връщане, така че трябва да се изчакат доказателствата”, смята лидерът Веселин Марешки.

От ДПС засега се въздържат от коментар. Утре се очаква БСП официално да поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар