вторник, 2 януари 2018 г.

Политическата 2018 (bTV)


Това прогнозираха политолозите Татаяна Буруджиева и Даниел Смилов в предаването на „Тази сутрин“ по bTV




Снимка: bTV

Политическата 2018 г. няма да е прекалено спокойна, но няма да има и прекалени сътресения, проблемите ще идват от партиите, а не от институциите и хората вероятно ще започнат да виждат алтернатива извън Парламента. Това прогнозираха политолозите Татаяна Буруджиева и Даниел Смилов в предаването на „Тази сутрин“ по bTV.

Умеем да си правим годините неспокойни. Не се очертава да е много спокойно, но чак разбъркана година няма да имаме, коментира Буруджиева. Ще има обичайните протести, вълнения, все едно няма европредседателство.


Снимка: bTV

Факторите за стабилност са, че по същество няма парламентарна опозиция, посочи Смилов. Сблъсъкът между ГЕРБ и БСП не е толкова по важните теми – Белене, КТБ, реформа, корупция, където има по-скоро консенсус. Сблъсъкът е най-вече на личностно, лидерско ниво. Той е много интензивен, но е повърхностен, каза той. Липсата на парламентарна опозиция създава усещане за липса на алтернативност, поне директна. Другото, което може да доведе до нестабилност, е, че в тази ситуация форматът се крепи на договорки, които в известна степен са неясни, както стана около лифта (в Банско), добави политологът.

Според мен проблемът в тези шест месеца и година ще идва от партиите, не толкова от институциите, каза Буруджиева. В първата една-две години на едно управление институциите са тези, които раждат проблеми, скандали, напрежения. Сега вече какво правят министрите някак си няма значение. Вече започва да няма значение и какво правят в Парламента, защото каквото и да направят, може да се върне. Така че партиите, които са нестабилни, те естествено генерират нестабилност.



Снимка: bTV

Това, което ни управлява сега, е мнозинството от 2015 г. – на практика това са партиите и между тях има пълен консенсус. Някои взеха изпълнителната власт, други – президентството, омбудсмана и т.н., разпределиха си властта. Договорките между тях изглеждат стабилни, посочи Смилов. По думите му ДПС са в удобна позиция, тъй като всичките им интереси са защитени.

Според него колкото повече няма алтернатива в Парламента, толкова повече хората ще започнат да я виждат извън него.

Двамата политолози коментираха и че вотът на недоверие е за изчистване на името.

За европредседателството Смилов посочи, че имаме сериозен имиджов проблем и „трябваше да влезем с летящ старт в това председателство, да кажат: „Да, тази държава имаше репутация на корумпирана, но сега правителството прави усилие“, но това не се е случило.



Снимка: bTV

„Надявам се ситуацията с Полша да окаже влияние и на нашата среда тук. Да се види, че проблемите, за които критикуваме поляците, ние ги имаме по друг начин. Че това овладяване, което там става директно политически, на съдебна власт и на други институции, тук се е случило по балкански. И всички тези неща да излязат. Хората говорят вече за тях по света. И това не е негативна кампания, просто това, което на нас ни изглежда като нормалност, за другите не е и го отразяват“, каза Смилов.

Вижте целия разговор във видеото

Няма коментари:

Публикуване на коментар