понеделник, 21 март 2016 г.

По БНТ за ГЕРБ-РБ

Как ще се отчете капитанът на кораба? Анализ на Даниел Смилов и Нено Димов



В четвъртък миналата седмица ПГ на ГЕРБ поиска премиерът да отстрани кадрите на ДСБ от всечки постове във властта. Депутатите от партията настояват премиерът да отиде в парламента и да обясни докога Радан Кънев и хората му ще участват в управлението след като са обявиха за опозиция. Какво провокира това искане и до къде ще стигне то? Гости в студиото на “Денят започва” бяха председателят на Института за дясна политика Нено Димов и анализаторът Даниел Смилов.
Димов припомни, че преди около седмица имаше национално събрание на ДСБ, на което се чуха остри реплики срещу доскорошните партньори на тази партия и предполага, че чисто формално това е предизвикало през миналата седмица събитията. Той обърна внимание, че е съвсем нормално в една парламентарна република депутатите да привикат министър председателя да даде обяснение. Според него ако в момента има партия, която е готова за предсрочни избори, то това е ГЕРБ. И на БСП, и на ДПС им предстоят национални конгреси. Един от основните проблеми е бъдещето на Реформаторския блок. Като фундаментален проблем той вижда това, че в България за пореден път се създава ситуация на неяснота в политиката, не е ясно кой е управляващ и кой е опозиция. Димов смята, че ние имаме нужда от много ясна разделителна линия – кой носи отговорността за управлението, за какво управление носи отговорността, кой е опозиция, защо е опозиция. На практика в момента ДСБ е в позиция да бъде опозиция, да има представителство във властта и да не носи отговорност за това представителство. Според Димов това като цяло не помага на българския политически живот, а му пречи и желанието на ПГ на ГЕРБ за тази среща и отговорът, който до момента е дал Борисов, е опит да се подреди “малкият хаос”. Поемайки отговорност за ДСБ, премиерът опитва да покаже кой носи отговорността.
За Смилов два са важните фактори, които обясняват това, което се случва. Първо не може да имаме реформатиране в този парламент на мнозинството, така че то да включва ГЕРБ, ДПС, АБВ. Според анализаторът Бойко Борисов много добре знае, че това е невъзможен вариант на ново управляващо мнозинство, защото огромната часто от избирателите на ГЕРБ не са му дали мандат за такова управление и дори и сега да има избори, те няма да му дадат такъв мандат. Не може да се върви в тази посока, необходими са реформаторите, заяви Смилов. За него големият проблем е какво всъщност представлява Реформаторският блок, което е и вторият голям проблем, който обяснява ситуацията. Според единия възглед това е някакъв вид сателит на ГЕРБ, който дава възможност за конструиране на мнозинство. Към този възглед се придържат тези, които са останали в управлението. Другият възглед е, че Реформаторския блок стои зад определена програма, зад определени предпочитания на своите избиратели и това са предпочитания и програма, които не могат да бъдат жертвани в полза на коалиционната политика. Зад този възглед стоят ДСБ и гражданският съвет. Според Смилов ако ПГ на ГЕРБ ускори натиска, за да се разреши казуса, те или ще влязат в преформатиране на политическото пространство по посока на АВБ, ДПС, хората на Бареков, или ще се премине към нови избори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар