четвъртък, 4 юни 2015 г.

Референдум с местен вот наедно. Хаос или решение за изборните проблеми (БНТ)

 
 
 
 
Президентът предложи референдум по изборните въпроси. Премиерът пък се съгласи, че трябва да се сложи крайна изборния туризъм и така сближи позиция със социалистката Мая Манолова. Започна ли подготовка за местните избори. Разговор в студиото с Даниел Смилов – политолог и Юрий Асланов – социолог.
Даниел Смилов намира за нормални тези намерения и политическата игра, но единственото му притеснение е да не би отсега до изборите да навлезем в дебати за изборни правила и процедури, а съдържателната политика да остане на заден план. Политологът е съгласен, че има неща, които трябва да бъдат направени, включително да бъде осъществена идеята за референдум. Още повече, че референдумът беше обещан от управляващите и обещанието трябва да се спази. Второ той ще даде отговори и “някаква финалност” по 3-те въпроса, единият от които е за мажоритарния избор. Важното е обаче, според политолога, акцентът да не бъде твърде много върху процедура за сметка на съдържание.
Обстоятелството, че се събират местни избори с референдум, ще увеличи ли участниците в допитването? Юрий Асланов смята, че това е възможно. Това обаче “не е толкова социологически, колкото организационен въпрос, защото на предстоящите избори 60% от избирателите в страната ще гласуват с 3 бюлетини, а 20% и с 4 бюлетини, а сега ще се прибави още една. Според Асланов като се вземе предвид текучеството и квалификацията на членовете на избирателните секции и при тези сложни избори възможно е да настъпи хаос на изборите.
В тази ситуация на пазара за гласове търсенето и предлагането ще повдигне цената им. Социологът е скептичен: платеният вот, който се поражда от други причини, съвършено различни от избирателната система, едва ли може да бъде премахнат с промяна на изборните правила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар