вторник, 23 юни 2015 г.

Доц. Даниел Смилов: Закон за регистрация на лобизма би допринесъл за по-голяма прозрачност в политиката (Радио "Фокус")

23 Юни 2015 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Снимка: Информационна агенция "Фокус"Доц. Даниел Смилов: Закон за регистрация на лобизма би допринесъл за по-голяма прозрачност в политиката
Снимка: Информационна агенция "Фокус"
София. Важно е в България да има Закон за регистрация на лобизма. Това заяви в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Даниел Смилов във връзка с конференцията, организирана от асоциация „Прозрачност без граници“, свързана с лобистките практики. Той коментира, че един такъв закон би допринесъл за по-голяма прозрачност в политиката и институциите. Политологът обаче подчерта, че е важно да се разграничават легитимните форми на лобирането от задкулисните.
„Лобирането е една възможност за влияние и на гражданското общество, и на бизнеса върху законодателния процес. Това, което трябва да се направи, е да бъдат разграничени легитимните форми от такива форми, които са скрити, задкулисни и които могат да раждат корупционни практики“, каза доц. Смилов. Той допълни, че корупцията все още е сериозен проблем за България. Политологът коментира, че доверието на гражданите в политическата система продължава да бъде много ниско.
Доц. Смилов посочи още, че гражданските организации имат важна роля в обществото, тъй като те могат да предлагат политики и да влияят на общественото мнение със своите изяви.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар