четвъртък, 4 юни 2015 г.

Бариерата за иницииране на референдуми трябва да бъде свалена, без да е прекалено ниска (БНР)

Хората трябва да бъдат питани по общите въпроси, по ценностни въпроси. Така зададени, всъщност въпросите отразяват ценностното питане за мажоритарния вот, за електронното гласуване и за задължителния вот.

Добре е все пак на парламента да бъде оставено място за маневри след евентуалното народно решение да приеме най-удачния вариант. Ако е съвсем точен въпросът и е разписана съвсем точна формула на гласуване, парламентът ще бъде с вързани ръце и може да не се стигне до най-добрия резултат, а в крайна сметка хората не могат да обхванат тази доста сложна материя във всичките ѝ детайли и да се произнесат с едно просто "да" и "не" по така сложни, незавършени законопроекти.
Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.
Въпросът за въвеждане на мажоритарен елемент в изборите на практика е дали да преминем към смесена система – пропорционална и мажоритарна, уточни той и изрази предпочитания за вариант, подобен на немския, при което се запазва пропорционалността на резултата, но има и по-пряка връзка между избирателя и депутатите.
Този референдум е неизбежен, защото беше обещан. Не може политиците по такъв ясен и откровен начин да обещават на хората, че те ще бъдат питани по някакви въпроси и след това някак си да се изметнат, когато има възможност това да бъде направено. В този смисъл, президентът и парламентарното мнозинство са последователни. Другият аргумент в полза на този референдум, е, че за него бяха събрани около 500 000 подписа подкрепа.
В Бразилия, където е въведено задължително гласуване, санкцията е минимална – под 1 евро, а в Австралия – над 100 евро. Според Смилов по-мекият вариант, който окуражава хората да участват във вота, е по-добър.
Ако е много лесно да се инициира референдум, е възможно да бъдем изправени пред серия от популистки допитвания до народа и всяка маргинална партия да се опита да постави свои въпроси към хората. Това може да доведе до разсейване на вниманието към по-маргинални, второстепенни въпроси, предупреди експертът.
Интервюто на Таня Величкова с Даниел Смилов можете да чуете от звуковия файл.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар