понеделник, 22 юни 2015 г.

За БНР

Проблемът в БНР: г-н Радослав Янкулов си е покрил бюджетен дефицит от 2,5 млн. като е орязал хонорарите на водещите журналисти. Така се получава, че доходите на всички - администратори и журналисти - са поизравнени на ниски нива (средно около 900 лева заплата).

Тази мярка може и да връзва бюджета на радиото, но въпреки това протестът на водещите журналисти е оправдан.

Първо, защо точно те трябва да покриват дефицита на радиото?

Второ, Янкулов не твърди, че те не заслужават хонорарите си. Напротив, тъй като заплатите като цяло са ниски, единственият начин трудът на тези журналисти да бъде оценен адекватно, е този - с допълнителен хонорар. Тогава защо се отменят хонорарите?

Трето, изравняването на доходите през уравновиловката на заплатите прави водещите журналисти просто част от административната машина на институцията: едни метат, други раздават обществени поръчки, трети говорят в ефир... Тази картина може да е удобна за ръководството, но тя е опасна. В крайна сметка радиото създава съдържание, за което са отговорни точно тези водещи журналисти. И те трябва да имат достатъчно материална сигурност и тежест в радиото, за да изпълняват тези функции. Ако директорът с един замах може да променя доходите им, точно тази автономия се нарушава. Тук връзката със свободата на словото е ПРЯКА и СЕМ няма какво да се ослушва и кърши ръце, че нищо не може да направи. Ако не може да се намесва в такива случаи, може би няма нужда от него изобщо.

Накрая, г-н Янкулов се хвали, че е повишил заплати и е привлякъл допълнителни средства от реклама за радиото. На този фон звучат напълно необосновано твърденията му, че орязването на хонорарите на водещите журналисти е неизбежна и безалтернативна мярка. Явно става дума за опит за натриване на носа на водещи фигури на радиото с популистки заяждания за хонорари, милионери и пр. в радиото.

БНР е водеща медия, която е един от малкото стожери на качествената журналистика у нас. Тя е такава институция не заради г-н Янкулов, а заради точно тези водещи журналисти, които днес протестират. Редно е те да получат подкрепа, за да могат да продължат дейността си, въпреки г-н Янкулов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар