неделя, 10 май 2015 г.

Ако има електронно правосъдие у нас, то ще е по-бързо и ефективно (OFFNEWS)

Снимка: OFFNews
Технологиите са бъдещето на ефективното управление на съдебната система, бяха категорични участниците в дискусията „Как да бъде постигнато добро и ефективно управление на съдебната система?“, организирана от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), част от инициативата "Право и ред: справедливост в 5 стъпки".
Проф. Георги Димитров – адвокат, специалист и преподавател по право на информационните и комуникационни технологии в редица университети, и доц. Даниел Смилов - преподавател по политическа теория в СУ "Св. Климент Охридски" и програмен директор по политически и правни изследвания в "Центъра за либерални стратегии", търсиха отговор на въпросите кои са основните проблеми пред доброто управление на съдебната власт в България, къде са нейните неефективности и как да подобрим нейното управление.
„Парадоксално е, но неравномерното разпределение на натовареността върху съдиите съществува от десетилетия и за мен е необяснимо защо управленският апарат, в лицето на Висшия съдебен съвет, не предприема действия за разрешаване на този проблем“, заяви доц. Смилов, цитирайки свое изследване, осъществено още през 2005 г.
За да се постигне по-ефективно правоприлагане, според проф. Димитров, е необходимо изработването на нова методология за оценка на натовареността и начина за разпределение, като се заложат по-сложни и повече индикатори – брой искове, тежест на делата и пр.
Той отбеляза още, че когато има технологии и удобства, хората ги използват и даде за пример реформата при регистрацията на търговските дружества, при която едно тромаво съдебно производство беше значително олекотено с въвеждането на електронни инструменти, въпреки силната съпротива от страна на съдебната система.
„При всички случаи проблемът не е в липсата на финансиране на съдебната система“, подчерта Даниел Смилов, „това е един от секторите, чийто дял от обществения бюджет нараства драматично през годините. Тук проблемите са изцяло управленски”.
В дискусията се включи и министърът на правосъдието Христо Иванов, който във видеокоментар очерта основните проблеми пред ефективното управление и своите планове за изпълнение на стратегията за електронно правосъдие.
Министърът подчерта, че неговата амбиция е стратегията да бъде изпълнена в по-кратък срок от заложения, тъй като тя е жизнено важна за прозрачността и доброто функциониране на правораздаването.
Проф. Димитров също беше категоричен, че голяма част от проблемите на управлението на съдебната власт могат да бъдат решени чрез въвеждането на електронно правосъдие и иновативни методи за решаване на спорове.
Доц. Смилов отбеляза, че съдебната система все още работи на феодален принцип, в който лидерите на отделните звена в системата са прекалено силни и правят невъзможен общия поглед, а Висшият съдебен съвет остава със слаб управленски потенциал.
Видео от цялата дискусия:

Няма коментари:

Публикуване на коментар