петък, 8 май 2015 г.

Между фантазията и реалността – завръщането на Симеон Сакскобургготски в политиката (БНТ)



След интервюто, което вчера Ви показахме в “Денят започва”, в което Симеон Сакскобугготски говори за църквата, политиката и дали има намерения да се връща в нея, днес говорихме за това дали е фантазия или реалност. Гости в студиото на предаването бяха проф. Огнян Герджиков и Даниел Смилов.
Според Смилов това е тема, която стои малко в страни от стандартния политически процес в страната. Той все още няма обяснение защо тя е изведено на толкова преден план. От негова гледна точка две или три са важните неща. Първото е, че не предстои връщане в политиката на Симеон Сакскобугготски. Той е прочел интервюто с царя като заявка за това, че той няма такива намерения. По-важният факт е, че участието в политиката зависи от обществена подкрепа зад даден политически проект и Сакскобугготски е имал такава през 2001 година в значими мащаби за България, каза Смилов. По негово мнение тя сега отсъства и това не може да бъде компенсирано с подкрепа идваща от групи интелектуалци или с някакви актове на Българската православна църква. Второто важно нещо е, че България е светска държава, вероизповеданията са свободни, те могат да вземат всякакви решения в рамките на техния религиозен култ и в рамките на закона и Конституцията. От това, което той е прочел е видял, че има различни позиции и в църквата.
“Аз имам поглед отвътре, вярно е, но пък имам и предимството, че не съм се запознал с това интервю, което вчера е било пред БНТ”, каза проф. Герджиков. Той се съгласи със Смилов, че църквата и държавата са отделени и не трябва да се вдига толкова много шум. Мнението на Герджиков е, че Сакскобугготски е роден като цар, вярно е, че няма царство, но за църквата той си е цар. Според него във вътрешнополитически план бившият премиер надали има и амбиции каквито и да е било, но във външнополитически план неговата фигура може да бъде от изключителна полза, защото е национален капитал за България. Сакскобугготски е добре посрещнат навсякъде по света и във всеки момент може да установи връзка с всеки от големите политически фигури без никакъв проблем. “Ако не беше неговата фигура, ние нямаше да бъдем членки на Европейския съюз”, заяви Герджиков. По негово мнение заслугата на царя е огромна в това отношение и не се отдава достатъчно внимание на решаващата му роля.

Няма коментари:

Публикуване на коментар