четвъртък, 14 май 2015 г.

Реформатори в хасковски капан


Продължаваща подкрепа за кмета Георги Иванов може да се окаже пагубна за Блока

Имоти на кмета на Хасково Георги Иванов, показани по бТВ.
Имоти на кмета на Хасково Георги Иванов, показани по бТВ.
Даниел Смилов
Реформаторите и Радан Кънев са в трудна, почти невъзможна ситуация, която беше предизвестена, и в която те сами се оказаха, по собствена воля и разум. Още преди парламентарните избори се разгоря дебатът за листата в Хасково и взаимодействието с фигура – местния кмет – който има спорна репутация. Решението в крайна сметка беше да се поеме риск, за да се подобри изборният резултат за блока – поне това стана ясно на симпатизантите на новата партия.
Днес капанът вече е хлопнал – с наближаването на местните избори започнаха и „разследванията“ на имотното състояние на кмета, множеството му прекратени преписки и т. н. – все неща, които не бяха неизвестни, въпреки липсата на дронове. Не е въпросът дали тези разследвания са поръчани и от кого; не е и въпросът в това, че те наистина са част от атака срещу РБ. В крайна сметка това е работата на медиите и другите партии – да атакуват опонентите си и политическото представителство за неговите слабости. Всъщност, истинският въпрос е дали тези атаки са основателни и дотук РБ определено губи дебата по него.
Радан Кънев артикулира по същество едно извинение: така се прави в политиката, когато искаме да излезем отвъд зоната си на комфорт – столицата. Този аргумент просто трябва да бъде забравен след обстоен негов анализ и отхвърляне. Не е нужно тук да се решава домашното на РБ, за да бъде той улеснен – просто е редно да се каже, че аргументът е фактически грешен и дълбоко циничен от нормативна гледна точка. Този аргумент е самоходно отрицание на претенциите на РБ – да бъде по-експертен и по-морален от средното политическото представителство в страната.
Поради липса на други аргументи в защита на сътрудничеството с местната власт в Хасково, истинският проблем на РБ се оказва как най-удачно да се дистанцира от нея, как да минимизира щетите, които вече са ясни. Без информация за конкретните отношения, за поемани ангажименти и договорености, много точен отговор на този технологичен въпрос не може да бъде даден. Но продължаваща политическа подкрепа за местната власт в Хасково би могла да се окаже пагубна за РБ и то не само в контекста на местните избори.
Коментарът на Даниел Смилов е от фейсбук. Подзаглавието е на Клуб Z. Още текстове от Даниел Смилов може да прочетете  ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар