понеделник, 4 май 2015 г.

Обявяването на Симеон Сакскобургготски за „цар на българите“ има политическо послание, но обществото не го подкрепя


4 Май 2015 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Даниел Смилов: Обявяването на Симеон Сакскобургготски за „цар на българите“ има политическо послание, но обществото не го подкрепяСнимка: Информационна агенция "Фокус"
София. Решението на Светия синод да обяви Симеон Сакскобургготски за „цар на българите“ има своето политическо послание, но то не бива да бъде преувеличавано. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов. Той подчерта, че България е парламентарна република и българското общество стои твърдо зад това. Според него това решение има някакво политическо послание и може би е реверанс към историческата роля на Симеон Сакскобургготски, но идва в контекста на една парламентарна република и не бива да му се придава такова голямо значение.
„В България властта произтича от волята на народа, а не произтича от волята на Господ или от някакви религиозни причини. В крайна сметка ние сме взели решение като нация, като народ да живеем в република, да живеем в демокрация и това е основата на властта в страната. Каквото и да е посланието на решението на Българската православна църква, то не може да противоречи на тази логика“, категоричен е Смилов. Според него не може да се говори за някаква сериозна подкрепа за една такава монархическа интерпретация и категорично няма противопоставяне между републиканци и монархисти в съвременното българско общество. Политологът коментира още, че Симеон Сакскобургготски едва ли ще се завърне в политиката, защото реалното основание за участие в нея е обществената подкрепа, а той не се ползва с такава. По думите на Смилов липсата й не може да се компенсира с подкрепа от групи интелектуалци или решения на Светия синод.

Няма коментари:

Публикуване на коментар