понеделник, 9 май 2016 г.

Преформатирането на коалицията е трудно, защото формат няма (BTV)

След наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху промените на Изборния кодекс се заговори за промени в управлението„Преформатирането на коалицията е трудно, защото формат няма”, заяви политологът Даниел Смилов в предаването „Тази сутрин” по bTV.
След наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху промените на Изборния кодекс се заговори за промени в управлението.
„След декември ситуацията драматично се промени, дотогава имаше някаква програма между Реформаторския блок и ГЕРБ, можеха да се правят и компромиси. Сега вече всеки компромис е исторически и всеки формат е инцидентен”, допълни Смилов.
Реакции за президентското вето: От предателство до правилен ходСпоред националистите ветото е в услуга на Ердоган, а от ГЕРБ смятат, че Плевнелиев има добри доводи
Според Татяна Буруджиева дали ще има предсрочни избори е решение на ГЕРБ. „Това е въпрос докъде могат да издържат по този начин, защото това изглежда като шантаж”, допълни тя. Буруджиева смята, че голям плоблем на досегашните коалиционни правителства е, че не се прави предварителен план на управлението. По думите й ако Патриотичния фронт толкова държаха на промените в Изборния кодекс, това можеше да бъде включено в предстоящия референдум, като по този начин всички доводи щели да бъдат по-легитимни.
„Ако се опасяват от манипулация на изборите в Турция има и други начини това да се ограничи. Конституционния съд може да отмени част от изборите, ако са манипулирани”, поясни Смилов.
Според Буруджиева темата за контролирания вот се повдига когато е удобно и не се повдига отново когато е удобно. „Докато не се води този дебат коректно, няма да стигнем до истината”, каза тя.
Премиерът: Старите изборни правила бяха много, много по-добри (ВИДЕО)„България не е само на жълтите павета с 15-20 човека, които си мислят, че светът се върти около тях”
Нова ера за БСП?
„Корнелия Нинова е доста по-различна от европейската левица и продължава в руслото на една посткомунистическа левица. Подобен тип партии прогресивно изчезват от останалата част от Източна Европа”, каза Даниел Смилов. По думите му ако БСП продължи по същия път като до този момент, партията ще върви само надолу.
„Стабилността и развитието на всяка партия в традиционня й вид е много важно, независимо дали е ляво или дясно. БСП е една силно разединена и разцепена партия, около 2 години се водеше тази битка, която ако беше на идеи щяхме да разберем. Сега идва въпросът как ще стане обединението – дали ще е около политики или лобита”, допълни Буруджиева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар