четвъртък, 11 февруари 2016 г.

КТБ под турското робство (КлубZ)

Синдиците и правителството трябва да спрат да ни мотаят, а да почнат да вадят важното - необезпечените кредити

Снимка Веселин Боришев
ДАНИЕЛ СМИЛОВ

Продължават да ни мотаят с информацията за КТБ. Отново беше изнесено кой имал депозит вътре. Отново г-н Пеевски има 300 USD, а най-голямата „новина“ е,че ДСБ имали влог там. И журналисти с претенции веднага размятаха партенката с призиви Радан Кънев да се извинял. За какво? Че Иван Костов е бил близък на Цветан Василев и е държал собствените си пари там, а покрай тях и тези на партията? Че ДСБ не са били уведомени да си изтеглят депозита навреме като някои други? Това ли са големите въпроси около фалита на четвъртата по големина банка?
Някои просто свикнаха да отклоняват вниманието и да се правят на разсеяни: питаш ги за Пеевски, те говорят за контрабандата; питаш кой източи КТБ, те отговарят, че ДСБ имали депозит в нея; питаш ги защо се проваля съдебната реформа – те ти казват, че приказват за турското робство и сменят министъра на образованието.
В този развален телефон важното за КТБ се губи. А то е следното:
1) Банката не е фалирала, защото Радан Кънев е държал пари на ДСБ в нея, нито защото Пеевски е имал кредитна карта с 20 000 лева лимит. Тя е фалирала, защото някой е точил много пари под формата на необезпечени кредити. КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ са важните и стига са ни фиксирали вниманието само върху депозантите. Нека да бъдат питани и проверявани политици и магистрати - откъде са им спестяванията, но това да не се използва, за да прикрива истинския проблем. Всъщност, списъците на вложителите са показателни най-вече за зависимостите в съдебната власт – множество прокурори и магистрати се оказват доста заможни с оглед на официалните си доходи. Това е много сериозен проблем, но той не е пряко обяснение за фалита на банката и изисква съвсем друг тип мерки. Като истинска съдебна и антикорупционна реформа, например, които също обаче попаднаха под турско робство от един или друг вид. (А пък някои дори твърдят, че ВСС и службите изобщо не са излизали от турското робство);
2) Опитват се да ни убедят, че Цветан Василев е "откраднал" всичките три-четири милиарда. Че липсващите пари са отишли в негови фирми и той си ги е взел в Сърбия или не знам къде (сигурно в чували). Стана ясно, обаче, че от тези пари са раздавани множество кредити и то необезпечени. Кой се е облажил по веригата в крайна сметка? Знаем, например, че вестник „Преса“ и един куп други "независими" медии "фалираха", за да не връщат пари. (Всъщност се прекръстиха на „Земетресение“ или нещо такова.) Знаем, че много пари от банката потроши и Бареков с неговата "телевизия". Но на фона на липси от 3-4 милиарда лева - това са семки и бонбонки. Къде е отишло останалото и кои конкретни лица стоят зад веригите от фирми, на които са раздавани кредитите?
Синдиците и правителството трябва да спрат да ни мотаят с турското робство и джобните на Пеевски, а да почнат да вадят важното - необезпечените кредити по фирми, лица и крайните им ползватели. Да излезе и информацията от т. нар. международно разследване: кои фирми са кредитополучатели и кой стои всъщност зад офшорните им псевдособственици. Ако държавата има служби, т. е. такива, които не са заробени, те няма как да не са се добрали вече до тази информация.
Твърдят, от една страна, че международното разследване било тайна, за да могат парите да бъдат възстановени и кредитите събрани. От друга страна всички специалисти ни уверяват, че не повече от 10-20% от публичните средства, дадени да се покрият влоговете в КТБ, ще бъдат възстановени. Целта на подобни съобщения явно е публиката толкова да се обърка в противоречия, че накрая виновниците да останат скрити.
Ако един народ се оставя да бъде манипулиран по толкова елементарен начин, турското робство може да се окаже негово перманентно състояние.
* Анализът е написан специално за Клуб Z. Подзаглавието е на редакцията. Още текстове от Даниел Смилов може да прочетете ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар