вторник, 19 януари 2016 г.

ВCС е напълно дискредитиран и трябва да подаде оставка (БНР, интервю със Силвия Великова)


12:38 | 19 януари 2016 
Даниел Смилов

Звуков файл















Настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) е напълно дискредитиран и трябва да подаде колективна оставка. Такова мнение изрази политологът и програмен директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов във вторник пред БНР.

По думите му избухването на скандала с есемеса, пратен на премиера Бойко Борисов и препратен от него на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на заседанието на съвета в четвъртък, е поредният случай, довел до това ВСС да е "орган, лишен от доверието на хората, с много спорна репутация".

"Единственият изход да се спаси положението е колективна оставка и нова процедура, която да легитимира този орган. Ясно е, че този есемес идва от човек, който има право да решава във ВСС, а не е просто част от администрацията, както е ясно, че този човек говори от името на група, не само от свое име", добави Смилов, защитавайки тезата на редица юристи, че подобна комуникация с есемеси между съдебната и изпълнителната власти е пряко нарушение на конституционния принцип за тяхното разделение.

Според политолога "с
кандалът с есемесите оголи факта, че конституционализмът, освен набор от формални правила, е и набор от неформални правила, които всички трябва да спазват, а именно – когато си натоварен с много власт, трябва да я упражняваш автономно".

Според него "държавата така или иначе е разклатена" и в нашето изнервено общество винаги могат да се намерят поддръжници на конспиративните теории.

На въпрос за началото на президентската кампания и евентуалната й връзка със скандала, покрай въпросния есемес Смилов коментира, че по-скоро става дума за опит за отвличане на вниманието – както по отношение на Радан Кънев, така и по отношение на Лозан Панов.

"Част от българската магистратура се мобилизира зад идеи за по-радикална реформа по начин, който вдъхва оптимизъм. Това е позитивна тенденция и не трябва да се бърка с партизация на магистратурата, защото в изявите си Лозан Панов и други от тази група са доста балансирани. Но това не е заявка за кандидатиране за президент или за нещо друго", обобщи политологът.

Според него големият проблем в ситуацията преди президентските избори е "
раздробеността на политическото пространство". Заради това и той смята, че "позиционирането на партиите за президентската надпревара засега е доста условно".

Помолен да коментира вероятността за провеждането на предсрочни парламентарни избори, той отбеляза, че "математически зад правителството има бройки, но ако се вгледаме в техните политики ще видим, че няма общи идеи, зад които те стоят", което стои извън политическата логика на парламентаризма и не може да издържи дълго.

Резултатът от SMS-гейт е пълната дискредитация на Висшия съдебен съвет, говорим за орган, лишен от доверието на хората, с много спорна репутация. Единственият изход да се спаси положението е колективна оставка и нова процедура, която да легитимира този орган. 
Ясно е, че този есемес идва от човек, който има право да решава във ВСС, а не е просто част от администрацията, както е ясно, че този човек говори от името на група, не само от свое име. 
Скандалът с есемесите оголи факта, че конституционализмът, освен набор от формални правила е и набор от неформални правила, които всички трябва да спазват, а именно - когато си натоварен с много власт, трябва да я упражняваш автономно, каза още Смилов. Според него държавата така или иначе е разклатена и в нашето изнервено общество винаги могат да се намерят поддръжници на конспиративните теории. 
На въпрос за началото на президентската кампания и връзката й със събитията около SMS-гейт Даниел Смилов отговори, че по-скоро става дума за опит за отвличане на вниманието – както по отношение на Радан Кънев, така и по отношение на Лозан Панов: 
Част от българската магистратура се мобилизира зад идеи за по-радикална реформа по начин, който вдъхва оптимизъм. Това е позитивна тенденция и не трябва да се бърка с партизация на магистратурата, защото в изявите си Лозан Панов и други от тази група са доста балансирани. Но това не е заявка за кандидатиране за президент или за нещо друго. 
Големият проблем е раздробеността на политическото пространство преди президентския вот и позиционирането на партиите за президентската надпревара засега е доста условно, отбеляза още Смилов. Относно вероятността да има предсрочни парламентарни избори той подчерта, че математически зад правителството има бройки, но ако се вгледаме в техните политики ще видим, че няма общи идеи, зад които те стоят. Това, по думите му, стои извън политическата логика на парламентаризма и не може да издържи дълго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар