сряда, 11 ноември 2015 г.

КСНС и бежанската вълна (БНТ)

Геополитика и сигурност. Ще се справим ли с бежанската вълна?

 
Участниците във вчерашния Консултативен съвет при президента се обединиха около становището, че трябва да се инвестира в сигурността и отбраната във връзка с нарастващия бежански поток. Какви са изводите от Съвета ще разберем от гостите в студиото Андрей Райчев и Даниел Смилов.
Политологът Смилов обясни какво представлява този Консултативен съвет и каква е неговата функция. Като консултативен орган той не е предназначен да взима решения, а да координира политиките и да показва, че между позициите на основните политически играчи има синхрон. Посланието от вчера е, че управляващите нямат особени разминавания по дискутираните теми. Това, по думите на Смилов, оправдало решението на Президента да отложи Консултативния съвет за след изборите: разбрахме, че не предстоят някакви драматични решения. Що се отнася до бежанската вълна, посоката както за нас, така и за целия ЕС е да се търси трайно решение. Затова трябва да се набляга на координацията с европейските партньори.
Според Андрей Райчев това, което се състоя вчера, не е нищо повече от ритуал. По отношение на очакваните локални политики, “нищо не се чу”. Политологът се надява в секретните доклади да има нещо и вероятно, по думите му, Съветът е имал смисъл доколкото управляващите е трябвало да информират опозицията за това. Той смята, че като първа европейска спирка на бежанците, ние не можем нищо да направим, “освен до се долепим до Турция и да се надяваме, че тя ще ги държи там”. Райчев очаква, че предвид тази ситуация, “Европа ще слуша внимателно какво иска Турция и ще й даде много пари”. Но това конюктурно, за момента, “иначе Турция си е затворила пътя към Европа” с последните “безобразия” на нейното правителство преди парламентарните избори на 1 ноември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар