понеделник, 14 март 2016 г.

Не е подходящ момент ЕС да експериментира с дезинтеграцията си ("Дневник")

Оригинален линк: Теодора Ангелова

Европейският съюз трябва да се опита да защити това, което е постигнал, а не да тества какви са предимствата на дезинтеграцията. Това заяви политологът Даниел Смилов по време на дискусия за референдума във Великобритания, по време на който Смилов беше категоричен, че Островът трябва да остане член на ЕС. Дискусията беше организирана от евродепутата от Европейската народна партия Светослав Малинов.

Тези, които подкрепят излизането на Великобритания от ЕС, са най-необразованите, най-незапознатите и онези, които са имали най-малък досег с това, което всъщност представлява съюзът, заяви още Смилов и нарече "експеримента" с излизането на Великобритания от ЕС "акт на политическа нерационалност".

Смилов предупреди още, че ако референдумът във Великобритания доведе до излизане на страната от ЕС, това ще провокира популистки лидери и в други държави да поискат обществено допитване по същия въпрос.

Ако негативният сценарий стане факт, в Източна Европа той ще окуражи онези правителства, които водят противоречива политика и са обвинявани, че подлагат на риск демократичната уредба на собствените си държави, заяви Смилов, давайки пример с Полша и Унгария.

Гледната точка на Великобритания за Европейския съюз винаги е била по-скоро практична, отколкото емоционална, обясни посланикът на Острова в България Н. пр. Ема Хопкинс по време на дебата и добави, че формулата за "все по-тесен съюз" (вписана като изначален интеграционен принцип на ЕС в Договорите) е едновременно трудна и непривлекателна за британците.


Хопкинс описа сделката между Великобритания и Европейския съюз като споразумение, което ще насърчи конкурентоспособността в рамките на вътрешния пазар, ще намали бюрокрацията в ЕС и ще позволи на националните парламенти да блокират законодателството на общността.Тя потвърди гледната точка на премиера Камерън, според която Великобритания ще бъде "по-силна, по-сигурна и по-богата", ако остане в ЕС, и напомни, че в момента на всеки министър от консервативното правителство е разрешено да агитира за която кампания сам прецени – за излизане или за оставане в ЕС – решение, взето по изключение от консервативното правителство, което винаги става с консенсус в решенията на кабинета.Евродепутатът от Европейската народна партия Франк Енгел предупреди, че общественото мнение трудно може да бъде променено за краткия срок преди датата на референдума (23 юни), след като то е било оформяно в продължение на 30 години от не винаги безпристрастната позиция на британските медии.

Енгел отправи критика към британското правителство за това, че Лондон все още иска отстъпки от Европа, въпреки че Великобритания не е в Шенген, нито в еврозоната, а освен това се ползва с отстъпки от политиките по правосъдие и вътрешен ред, Социалната харта и Хартата на основните права в ЕС. Енгел предупреди още, че ако Великобритания поиска да излезе от Европейския съюз, това няма да прекрати проблемите на дебата "Брексит", защото има вероятност Шотландия, обичайно много по-проевропейски настроена, да поиска нов референдум за оставане в общността.

Евродепутатът Светослав Малинов обърна внимание на факта, че Великобритания винаги се е обявявала за намаляване на размера на европейския бюджет – искане, което е в разрез с интересите на България, която е нетен получател на средства от ЕС.

Възможно е и ЕС да се превърне в "по-малък и по-сплотен съюз, много по-бързо движещ се към федерализация", посочи Малинов, напомняйки, че много от европейските инициативи са срещали противопоставяне или са били препятствани от стана на вечния евроскептик Великобритания, което не е позволило на всички държави от блока да се интегрират с еднаква скорост.

Според последното проучване на YouGov лагерът за оставане в ЕС във Великобритания (40%) има малка преднина от три процента пред онези, които искат страната да напусне общността (37%). Отново водеща роля имат тези, които още не са решили как ще гласуват на референдума на 23 юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар