събота, 28 ноември 2015 г.

Ще доведат ли протестите в Румъния до нов модел на управление (Btv)

Броят на жертвите на пожара в Букурещ от началото на месеца вече е 58 души 
(видео файл)
Румъния протест

Най-голямата трагедия в новата история на Румъния от началото на месеца, когато пожар избухна в нощния клуб „Колектив” в Букурещ, отприщи безпрецедентна вълна от протести в страната. Мнозина се питат дали акциите ще доведат до нов модел на управление в северната ни съседка.
В страната вече управлява временното правителство на Дачиан Чолош. Бързото съставяне на нов кабинет едва ли ще потуши гнева на обществото. Според журналистът Джорде Пецу протестите няма да стихнат скоро. Той е учил в България и е работил в няколко вестника у нас.
„Тези хора, които управляват вече 25 години - след революцията, са износени. Това са хора, които са управлявали и са били в опозиция. В зависимост от изборите са се сприятелявали, после обратно. Не може така, няма яснота кое е ляво, кое е дясно, кое е център”, смята Пецу.
Динамичните процеси в Румъния се наблюдават внимателно от анализаторите у нас. Разликите в гласа на протестите от жълтите павета и този на университетския площад в Букурещ са малко. 
„Това, което е характерно е голямото недоверие в съществуващата партийна система”, коментира Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. По думите му такива протести имат характера на вълна. Появяват се из цяла Европа.
„Като тръгнем от Испания, там доведоха до създаване на нови политически субекти в ляво от центъра, като "Подемос". Гърция мина през своя вълна, която доведо до "Сириза". Има някакво заразяване, но много зависи и от контекста. Тези протести обикновено отговарят на местни проблеми”, счита Смилов.
Според Пецу обикновено подобни протести и митинги се започват от наивни хора. Продължават се от мъдри, а накрая са спечелени от „тарикатите”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар