понеделник, 2 ноември 2015 г.

Картината след изборите (радио "Фокус")

Доц. Даниел Смилов: Картината след вота не е много по-различна от това, което знаехме и преди местните избори Снимка: Информационна агенция "Фокус"
Политологът доц. Даниел Смилов в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“


Водещ: Доцент Смилов, коментарът Ви след втория тур – ГЕРБ повече в 22 областни града, БСП няма кмет в нито един областен град.
Даниел Смилов: Да, това, което може да се каже, е много убедителна победа на ГЕРБ в кметската надпревара. Това е мажоритарната част от избора и беше някак си естествено ГЕРБ да се възползва от ситуацията, в която е сега. Тя е най-голяма партия в страната. Останалите партии са доста по-малки от нея и в една такава ситуация първата партия печели по принцип в такава мажоритарна надпревара. Мажоритарните избори изкривяват картината в нейна полза. Що се отнася до пропорционалното представителство на база национално представителство – картината, която ни показват местните избори, е малко по-различна. От тази национална гледна точка ГЕРБ, разбира се, са най-големи, но те контролират около 1/3 или по-скоро зад тях стоят 1/3 от българските избиратели. Останалите са поделени между останалите основни партии – БСП остава втора, но тя е на много малка дистанция от ДПС, зад тях непосредствено с около 9% са реформаторите. Така че това е картината на национално ниво, която се очертава. Тази картина не е много по-различна от това, което знаехме и преди местните избори. Затвърди се силно негативният тренд надолу на БСП. Самият факт, че те не успяха да вземат областен град, е доста показателен. Означава, че всъщност те влизат в доста тесни ниши и като възрастов профил на техните избиратели. БСП започва да се концентрира във възрастови групи над 60 години, което така от гледна точка на партийна структура е доста притеснително. Също така и на регионален принцип те като че ли нямат присъствие в основните градски центрове. Това означава, че партията се отдалечава от възгледите и от подкрепата на средния избирател за страната и започва да става по-маргинална, по-нишова политическа партия.
Водещ: Тези избори като че ли ни оставиха с усещането, че няма реална опозиция на ГЕРБ в момента на политическата сцена. Така ли е наистина? Виждаме един много голям резултат за ГЕРБ, в същото време втората партия БСП е с доста по-нисък резултат.
Даниел Смилов: Да, картината е такава. ГЕРБ е най-голямата партия. Всъщност ние нямаме втора голяма партия и това обяснява безпрецедентния успех в кметската надпревара, но все пак аз това държа да го подчертая – на национално ниво картината е пъстра. ГЕРБ просто няма достатъчен ресурс за самостоятелно управление на базата на тези резултати и на базата, разбира се, на парламентарните избори от преди година. Те са наистина най-големи, но са с около 1/3 от електората. Това е картината, в някакъв смисъл препотвърждение от гледна точка на управляващата коалицията коалиция на резултатите преди местните избори. От друга страна, доста сериозен успех и навлизане в кметската власт от страна на ГЕРБ. Там експанзията им като бройки кметове е доста сериозна.
Водещ: Изпълнителната и местната власт са у ГЕРБ, въпреки уговорките, които Вие направихте, президентът също е от ГЕРБ. Как се отразява това на демокрацията у нас, да е съсредоточена толкова голяма власт само в една партия?
Даниел Смилов: По принцип наистина всяка прекалена концентрация на власт е опасна. При нас все още има доста механизми, които осигуряват достатъчна степен на разделението на властта. Да вземем например общинските съвети. От гледна точка на реални правомощия всъщност общинските съвети са носителят на власт на местно ниво. Фигурата на кмета безспорно е от ключово значение, защото тя инициира политиките, тя ги осъществява, тя ги изпълнява и така управлението на ресурса на всекидневно ниво е в ръцете на кметовете, но все пак политическите решения, големите решения би трябвало да се взимат от общинските съвети. Там картината е доста по-пъстра и ГЕРБ, макар и, пак казвам, най-голяма партия, безспорно не е такъв хегемон. Ще трябва да съставя местни коалиции. На много места, предполагам, ще се повтори моделът, койот е на национално ниво, но все пак тези местни коалиции могат да се отличават в определени градове, тъй като картината е доста разнообразна.
Водещ: Нека поговорим и за БСП. Споменахте вече за партията, че профилът на избирателите се стеснява като че ли. Какво я очаква Столетницата оттук нататък? Как тя може да излезе от този омагьосан кръг от няколко поредни загуби?
Даниел Смилов: В политическата теория е ясно едно правило – ако една партия иска да бъде голяма, а не така нишова или влизащата в по-тесни категории, тя трябва да отговаря на предпочитанията на средния избирател. Средният избирател за България включва и възгледите на хората, които живеят все пак в по-големите населени места, в столицата, в големите градове. То е нещо средно за цялата страна и голямата опасност е, че БСП с радикализацията си и в икономически, и в геополитически план се отмества от възгледите на този среден избирател, започва да прилича малко на „Атака“ и неслучайно и резултатите не са удовлетворително. Това на мен, което лично ми прави впечатление, е, че за да излязат от тази ситуация, доста хора в БСП като че ли предполагат, че партията трябва още повече да се радикализира, още повече да се измести наляво. За мен това не е точният анализ. Може би по-скоро е рецепта за задълбочаване на проблемите, но, разбира се, в крайна сметка това са неща, които БСП сама трябва да реши. Те трябва да преценят много добре каква стратегия оттук нататък ще следват, защото ситуацията, в която са попаднали, е наистина, наистина притеснителна. От гледна точка и на по-общия контекст в Източна Европа – виждаме какво се случи в Полша – там посткомунистическата партия изобщо не успя да влезе в националния парламент и се получи една доста сериозна доминация на дясното, така че това също трябва да се отчита. Струва ми, че от БСП трябва да се огледат какво става и около нас, когато мислят за адекватна стратегия.
Симона МЕДАРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар