събота, 28 ноември 2015 г.

Как сваленият руски самолет ще промени идеята за обща коалиция срещу Ислямска държава? (БНТ)


Цялото предаване - Застрашена сигурност

Ще се промени ли сцената на международните отношения след случилото се на турско-сирийската граница през вчерашния ден със сваления руски самолет? С гостите в студиото на “Денят започва” Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, и Даниел Смилов, политолог в Центъра за либерални стратегии, разговаряхме по тази тема.
По думите на Любомир Кючуков подобен инцидент можеше да се очаква и за такъв нееднократно са предупреждавали много експерти. “Друг е въпросът, че това беше целенасочено действие”. Очевидно ситуацията ескалира с този инцидент. Освен това беше препотвърдена отдавна известната констатация, че независимо, че всички участници в конфликта декларират, че се борят с Ислямска държава, всеки води собствена война, посочи той и допълни, че ако някой може да се радва от случилото се вчера – това е Ислямска държава.
Според Даниел Смилов инцидентът може да бъде определен като тежък. От формална гледна точка Турция има право. След нарушаване на тяхното пространство те са взели мерки, за които са предупреждавали. От политическа гледна точка обаче стои въпросът това премерена реакция ли е, особено ако и Русия, и Турция преследват сходни цели по отношение на Ислямска държава. Тук Русия има силен аргумент – ако са от една и съща страна, то едно такова малко нарушаване на въздушното пространство, не би трябвало да доведе до подобна реакция. Даниел Смилов предположи, че не толкова временното преминаване на руския самолет над турска територия е породило действията на Турция, а това, че целта на мисията най-вероятно е била насочена срещу т.нар. туркмени, които са подкрепяни от нея. Трябва да отбележим, че има поне частично разминаване в целите, които си поставят държавите, които водят операциите в региона. Факт е, че Русия се включи неочаквано в този конфликт по покана на Башар Асад и напрежението се натрупваше постепенно, каза още той и допълни, че все пак случилото се вчера не слага край на идеята за общи действия.
Любомир Кючуков подчерта, че Русия не може да приеме като нормално свалянето на самолета, особено след като са декларирани общи цели там. Чрез този акт Турция се опита да даде един много силен политически сигнал, че никой не трябва да се бърка в северна Сирия и че това е нейна територия. По този начин тя постави, включително и своите съюзници пред свършен факт.

Вижте целия разговор във видеото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар