четвъртък, 27 август 2015 г.

Медии, "Булгартабак", Пеевски ("Медиапул")Тече операция по „изчистване на имиджа“ на г-н Пеевски и ДПС, която изглежда има следните характеристики:


-          Г-н Пеевски не смята да заема висши държавни постове и може би ще се оттегли дори от парламента (макар че това не е необходимо);


-          ДПС се надява да стане приемлив коалиционен партньор на ГЕРБ без г-н Пеевски, а може би и без други „спорни“ фигури, като г-н Йордан Цонев, например;


-          Оповестява се поне част от реалната собственост на въпросните спорни фигури, и те претърпяват метаморфоза в „икономически“ играчи;


-          Г-н Пеевски „излиза от играта“най-вероятно с гаранции, че регулатори (КЗК и пр.) или разследващи органи няма да се задълбочават в неговата икономическа и политическа дейност в миналото и по настоящем.


Този план има очевидни слабости, обаче. Първо, разкриването на собственост във вестници и Булгартабак само потвърждава очевидното: че поне дотук ДПС е било странна симбиоза между политика и бизнес. „Излизането“ на Пеевски от играта, просто означава, че досега той е бил в нея по скандалния начин, който всички са подозирали. Второ, поставя се остро въпросът за регулаторните органи, служби и следствие. Как става така, че един човек ту има, ту няма собственост? Как може да действа антимонополното законодателство, например, ако от собственикът на дадено предприятие зависи дали да се „разкрие“ или не? Няма ли нарушаване на законите и „проспиване“ от страна на регулаторите на такива „скрити собственици“. Трето, в цялата операция има много театралност, която няма как да остане незабелязана. В крайна сметка, нищо не би се променило, ако медиите на г-н Пеевски продължат да се предлагат на ГЕРБ и да обслужват ДПС (както досега), докато се ползват от протекцията на държавни органи (КЗК и пр.) Сделката остава същата – медийна протекция срещу властово влияние. Дали някой ще е в или извън парламента би било по-скоро от второстепенно значение.
В този смисъл съм скептичен, че операцията по „изчистването“ на имиджа на ДПС/Пеевски ще има успех. 


Публикацията в Медиапул
 
Излизането на Пеевски "на светло" според анализаторите:

ДПС си къса опашката или просто вече не му пука

Борис Митов, Красен Николов | 18:20 | 27 август 2015 

Снимка: БГНЕС
Официализирането на скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски като едър бизнесмен може да се тълкува като подготовка за бъдещи общи действия на движението с ГЕРБ или просто като елиминиране на евентуални проблеми около подставените лица, движели досега бизнесинтересите на следователя.
Подобни тези изразиха политолозите Първан Симеонов и Даниел Смилов, както и правният съветник на президента Росен Плевнелиев Кристиан Таков, които Mediapool потърси за коментар по темата. Според левия политолог Татяна Буруджиева пък големият проблем в случая е, "че не знаехме, че Пеевски е толкова голям бизнесмен преди да влезе в политиката".
За Симеонов на този етап може да се говори само хипотетично дали не става дума за подготовка за деликатно отстраняване на скандалния депутат от политическия живот, което би улеснило бъдещи общи действия на ГЕРБ с ДПС.
По думите на политолога от "Галъп" този процес най-вероятно минава през няколко етапа. Първият е преминаването от политическия към икономическия живот, следва отстраняване от ДПС, а накрая ДПС си "къса опашката" Пеевски.
Симеонов припомни, че отдавна премиерът Бойко Борисов е много предпазлив в изказванията си по отношение на ДПС и Делян Пеевски. Той посочи изказването на Борисов, в което Пеевски бе определен като основна пречка между общите действия на ДПС и ГЕРБ.
Според Симеонов ДПС може да прави опит да изглежда "нормална" партия
"Това, което се случва би могло да се разглежда като още един етап от улесняването на връзката между тези две партии, за която ние говорим отдавна", смята политологът.
Според него другото възможно обяснение е, че ДПС се опитва да започне да изглежда като "нормална" партия, скъсвайки със своята "ненормална" част.
"ДПС отдавна се опитва да започне да изглежда като приемлив парламентарен партньор. Възможно е на Пеевски да започнат да се приписват всевъзможни злини, което не би било особено справедливо, защото самото ДПС не носи много по-различни характеристики. Впрочем, коя българска партия не може да бъде обвинена за срастване между политиката и икономиката", риторично попита политологът.
Той допълни, че евентуалното излизане на Пеевски от парламента би създало добър терен за действие и от страна на Реформаторския блок.
"Сега коалицията може да каже, че влизането й във властта е довело до излизането на Пеевски. Това би била добра карта за пред симпатизантите на десните, защото те не бяха много доволни от близостта на Реформаторите до ГЕРБ, а от там и до ДПС", обобщи Първан Симеонов.
Кристиан Таков не вижда връзка с актуалната политическа ситуация
Според преподавателя по право в СУ "Св. Климент Охридски" Кристиан Таков обаче осветяването на Пеевски като едър бизнесмен не би трябвало да се тълкува като знак за излизането му от активния политически живот.
"ДПС открай време демонстрира пълната си нравствена безчувственост към делата на по-видните си членове. То е въплъщение на отрицанието на политическия морал и поради успешността си – особено опасно за него", смята той.
Двете най-вероятни версии за случващото се според Таков са, че или на Пеевски "вече не му пука", или че "така и така не може да скрие косвената собственост и зависимостите и затова минава в явни форми".
"Управлението чрез подставени лица освен това винаги е усложнено и рисково. Преценил е, че е по-разумно да излезе на светло. Може би се бои и от бъдещи проблеми с оправдаване на налични вече имущества. Във всеки случай мотивите за такова излизане могат да са десетки и разсъжденията по тях са обречени на крайна спекулативност", допълни юристът.
"Прекомерното занимание с личността на Пеевски същевременно го легитимира (поне пред част от обществото, най-вече читателите на неговите си издания). За закърнелите критерии в България известността (от какъвто и да е характер) почти се приравнява на обществена търпимост (вж. "Героите"-мутри от началото на прехода). Затова съм скептично настроен към прекомерното "анализиране" на "семейните политики" Кръстева-Пеевски. Не смятам, че в момента има пряка връзка между политическата ситуация в България и бизнес решенията на Пеевски, в която и да е от двете посоки", каза още той.
Запитан дали официализирането на бизнесинтересите на депутата може да бъде използвано от властите за образуването на по-сериозна проверка на произхода на средствата му, Таков заяви, че това можеше да се случи и по-рано, но така и не бе сторено.
"Няма да го сторят и в обозримо бъдеще. Напротив – официализирането ще е основата, върху която тържествува принципът, формулиран от Йордан Цонев-Ментата: "Ако нещо е законно, то е и морално". А доколкото за законността в множество случаи думата има прокуратурата на г-н Цацаров, много, твърде много неща ще са обречени да са морални твърде дълго време. Най-рано до края на мандата на г-н Цацаров, което ще и покрие наказателната давност за доста от стореното. Слаба утеха все пак е, че данъчната давност е значително по-дълга", обобщи правният съветник на президента Росен Плевнелиев.

Изглежда тече операция по "изчистване на имиджа", смята Смилов

С уговорката, че "всичко е малко спекулативно на този етап" политологът Даниел Смилов пък изрази мнение, че изглежда тече операция по "изчистване на имиджа" на г-н Пеевски и ДПС, която има няколко характеристики.

"1) Г-н Пеевски не смята да заема висши държавни постове и може би ще се оттегли дори от парламента (макар че това не е необходимо); 2) ДПС се надява да стане приемлив коалиционен партньор на ГЕРБ без г-н Пеевски, а може би и без други "спорни" фигури, като г-н Йордан Цонев, например; 3) Оповестява се поне част от реалната собственост на въпросните спорни фигури, и те претърпяват метаморфоза в чисто "икономически" играчи; 4) Г-н Пеевски "излиза от играта" най-вероятно с гаранции, че регулатори (КЗК и пр.) или разследващи органи няма да се задълбочават в неговата икономическа и политическа дейност в миналото и по настоящем", коментира Смилов.

Според него обаче този план има някои очевидни слабости, издаващи бездействието на регулаторните органи по отношение на съмнителното забогатяване на Делян Пеевски.

"Първо, разкриването на собственост във вестници и "Булгартабак" само потвърждава очевидното: че поне дотук ДПС е било странна симбиоза между политика и бизнес. "Излизането" на Пеевски от играта, просто означава, че досега той е бил в нея по скандалния начин, който всички са подозирали. Второ, поставя се остро въпросът за регулаторните органи, служби и следствие. Как става така, че един човек ту има, ту няма собственост? Как може да действа антимонополното законодателство, например, ако от собственикът на дадено предприятие зависи дали да се "разкрие" или не? Няма ли нарушаване на законите и "проспиване" от страна на регулаторите на такива "скрити собственици". Трето, в цялата операция има много театралност, която няма как да остане незабелязана", каза още политологът.

"В крайна сметка, нищо не би се променило, ако медиите на г-н Пеевски продължат да се предлагат на ГЕРБ и да обслужват ДПС (както досега), докато се ползват от протекцията на държавни органи (КЗК и пр.) Сделката остава същата – медийна протекция срещу властово влияние. Дали някой ще е в или извън парламента би било по-скоро от второстепенно значение. В този смисъл съм скептичен, че операцията по "изчистването" на имиджа на ДПС/Пеевски ще има успех", заключи Смилов.

Според Буруджиева осветяването на бизнеса му не изяснява произхода на парите му
Според бившия депутат от БСП и политолог Татяна Буруджиева "нищо добро не се случва, когато има концентрация на собственост и влияние в едрия капитал и политиката".
"При това положение няма как да има плурализъм и изразяване на различни мнения в политически план. Не съм специалист по икономическите въпроси, но всички знаем, че концентрацията на собственост в едрия бизнес убива конкуренцията. Що се отнася до медиите, официализирането на Пеевски като магнат ще се отрази повече от зле. Състоянието на медиите пряко рефлектира върху състоянието на демокрацията. От тази гледна точка съвсем не е случайно, че България е все по-надолу в международните класации за свобода на словото", коментира тя.
Буруджиева не пожела да даде прогноза дали осветяването на Пеевски като едър бизнесмен предвещава непременно излизането му от политиката.
"По-важното според мен е да се изясни произходът на парите, с които е закупена тази собственост. Проблемът при Пеевски е, че не знаехме, че е толкова голям бизнесмен преди да влезе в политиката. Осветяването на неговите бизнес интереси не го възприемам като знак, че ДПС иска да си отреже опашката, особено на фона на все по-добрия синхрон между ГЕРБ и движението. Напрежението между Пеевски и ГЕРБ отпреди две години се разреши покрай случая "КТБ" и разпределянето на собствеността в БТК и "Булгартабак" – двете големи неща, които останаха за хапване. Истината е, че баницата се дели между все по-малко хора, дори не говоря за кръгове, а за конкретни личности", добави още Татяна Буруджиева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар