вторник, 11 август 2015 г.

За местните избори ("Фокус")

Доц. Даниел Смилов: Мажоритарното гласуване, в чистия му вид, дава предимство на големите партии

11 Август 2015 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Снимка: Информационна агенция "Фокус"Доц. Даниел Смилов: Мажоритарното гласуване, в чистия му вид, дава предимство на големите партии
 
 
Политологът доц. Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с издадените от президента два указа за насрочване на датата 25 октомври 2015 година за провеждането на местни избори и референдум с въпрос „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”

Фокус: Доц. Смилов, вчера стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев с два указа насрочи датата 25 октомври 2015 година за провеждането на местни избори и референдум с въпрос „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”. Как очаквате да се развие оттук нататък предизборната кампания, след като вече датата и въпросът са ясни?
Даниел Смилов: Няма изненада по отношение на датата – тя беше известна доста отдавна. В този смисъл кампанията ще се развие по очаквания от партиите начин, според стратегиите, които те вече са избрали.
Фокус: Вече са ясни и основните послания и слогани на кампаниите. Как ще коментирате, под какъв знак ще премине борбата за местната власт – като противопоставяне на идеи или по-скоро като сблъсък на личности?
Даниел Смилов: При местните избори сблъсъкът е повече мажоритарен – напред излизат личностните качества на кандидатите за кмет. С преференциалното гласуване пък и при листите за общински съветници хората ще могат да избират между различни кандидати. Но това не бива да заблуждава, че ролята на партиите намалява – напротив, партиите пак ще са ключови. Мажоритарното гласуване в чистия му вид (кметската надпревара) дава предимство на големите партии – най-вече ГЕРБ в нашия случай. Също така на регионални партии като ДПС, които имат концентриран електорат в определени области. Това предимство у нас се усилва и от факта, че тези две формации имат и „партийни машини“, мобилизиращи вота за тях. Останалите партии трябва да разчитат или на свои „крепости“ по места, или на подкрепа за популярни местни кандидати, които не са еднозначно партийно оцветени.
Фокус: Ще паднат ли крепостите Петрич и редица други населени места, където кметовете са вече повече от три мандата?
Даниел Смилов: Картината по страната ще е пъстра и сложна – рано е за конкретни прогнози по места без достатъчно социологически данни. Няма някакво общо правило, работещо срещу дългогодишните кметове - на много места те са достатъчно популярни, за да бъдат преизбрани отново.
Фокус: Какви са прогнозите Ви, „за” или „против” ще гласуват българските граждани за дистанционното гласуване по електронен път?
Даниел Смилов: Ще гласуват „за“, но под въпрос е кворумът. Най-вероятно гласувалите ще са по-малко от заветните 3,5 млн., нужни за правно-задължителен резултат. Но дори и така, гласуването ще е много тежък политически аргумент в полза на електронното гласуване.
Фокус: В кои райони на страната очаквате да се случат най-интересните сблъсъци и между кои политически сили?
Даниел Смилов: Навсякъде по страната ще има интересни политически и партийни сблъсъци. Най-общо, в големите областни градове най-интересна ще е борбата за листите със съветници. В по-малките населени места ще има и интересни кметски сблъсъци.
Фокус: Ще се повиши ли избирателната активност с възможността да се гласува дистанционно по електронен път?
Даниел Смилов: Да, но може би не веднага след въвеждането му. Избирателните реформи се нуждаят от време, за да се запознаят хората с тях. Много зависи и от политиката на държавата спрямо хората, живеещи в чужбина - ако те усещат ангажимент към себе си, активността им би била по-голяма.
Фокус: Според Вас, провеждането на избори и референдум ще затрудни ли избирателите? Какви са очакванията Ви?
Даниел Смилов: Ще има административни трудности за изборните комисии, но при една добра информационна кампания не би трябвало да има сериозни проблеми за гражданите. Заради притесненията за купени гласове, както и заради измислени страхове от манипулации (покрай аферата „Костинброд“), изборните правила у нас бях усложнени значително – на моменти дори напълно ненужно. Печатат се бюлетини по най-сложен начин, заверяват се бумаги по над двадесет пъти и пр. и пр. Това е по-сериозният проблем, който води до трудна администрация на изборите, а не съчетаването на няколко гласувания.
Фокус: Правилно ли гласуваха депутатите, като решиха референдумът да е само по един въпрос и останалите два да отпаднат?
Даниел Смилов: Не, защото основните партии бяха обещали провеждането на такъв референдум.
Люба АЛЕКСИЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар